Докладът на вътрешната парламентарна комисия беше приет с почти пълно единодушие без значителни корекции в текстовете и без да се изпада в защита и въвеждане на тези, които не са разглеждани по време на работата на комисията.

Това съобщи председателят на комисията Минчо Спасов (на снимката) и изрази задоволство, че след известно напрежение беше постигнат консенсус.

Междувременно
Политическият съвет на тройната коалиция твърдо застана зад ръководството на МВР и промените, предлагани от Петков
                Подробно...

Почти в същото време обаче Политическият съвет на тройната коалиция декларира подкрепата си за ръководството на МВР...

Корекциите в текста на доклада са над или повече от 10 и най-конфликтните точки според Минчо Спасов са били свързани с желанието на някои от депутатите да бъдат извадени оценъчните пасажи от текста на доклада, съдържащи се в точка 3.

Става въпрос, поясни Спасов за пасажите, които касаят становището на комисията относно отношенията на вътрешния министър с оперативно интересни лица (срещата му с братя Галеви, бел.ред.).
След проведеното гласуване тези текстове останаха в доклада, съобщи Спасов.

В отговор на журналистически въпрос дали още смята, че вътрешният министър има укоримо поведение, Минчо Спасов заяви:
За мен има укоримо поведение на министъра и аз ако бях на негово място, бих си подал оставката".

Спасов съобщи още, че текстът на доклада ще бъде предаден на председателя на парламента Георги Пирински и ще бъде изпратен на премиера за предприемане на последващи действия.

По думите на Татяна Дончева промяната в доклада се изразява с минимални редакционни неща.

Това, което комисията е направила е да събере определени материали и да ги интерпретира коректно, каза още Дончева.

Тя поясни, че докладът е систематизиран в три раздела и съдържа констатации, изводи и препоръки.

Разбира се, филмът е с отворен край", заяви Дончева и допълни, че бившият главен секретар на МВР Илия Илиев отказва да се яви в комисията и се е преценило, че няма нужда да събират допълнителни доказателства.

По въпроса за промените в текста на доклада зам-председателят на комисията Касим Дал каза, че няма никаква драма и че утре ще излезе стенограмата, в която личи, че различията могат да бъдат изгладени.

Докладът е приет с 19 гласа „за", 4 „против" и 3 „въздържал се", съобщи Йордан Бакалов от ОДС.
Той потвърди, че промените в текста не са много и конкретизира, че са отпаднали определени цитати от изслушванията.

Направени са конкретни предложения от опозицията, които обаче управляващите са отхвърлили, например - да влезе текст, че с изказванията си министърът е осветил офицер под прикритие (скандалът с Алексей Петров, уредил срещата на министъра с братя Галеви, бел.ред.).

Бакалов съобщи още, че по време на заседанието е поискано министър Румен Петков да подаде оставка или да бъде временно отстранен, но за пореден път това предложение е било отхвърлено.
Като редакционно подобряване определи Йордан Бакалов решението докладът да се предаде на премиера за предприемане на съответни действия.

Категорично Йордан Бакалов отказа да коментира доклада на ДАНС с аргумента, че той е класифицирана информация

Копие на доклада ще получат и прокуратурата, ДАНС и Инспектората към Висшия съдебен съвет.

Закритото заседание на вътрешната парламентарна комисия започна при огромен медиен интерес. Тя разгледа и приеме доклада за скандалите в МВР и ситуацията с наркотрафика у нас.

Припомняме, констатациите на документа, станали известни вчера, не са никак добри за МВР ръководството.

По-рано:
МВР шефът с усещането, че остава
                       Още...

Първи от комисията излезе депутатът Николай Камов, който е присъствал само като наблюдател.

Той коментира, че Докладът е направен много компетентно и посочи, че се радва, че парламентът влиза в ролята се на държавна институция, която трябва да има отношение към тези проблеми, а не да ги отнася към други.

Камов отказа да даде подробности за корекциите в доклада, аргументирайки се с това, че не е член на комисията и че е редно ръководството на комисията да съобщи резултата от заседанието.