Основният проблем в здравеопазването идва от провала на финансовата и бюджетна политика на това правителство.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на дебатите в Народното събрание по вота на недоверие към кабинета "Борисов".

Според него това правителство пести на гърба на хората, както и на гърба на болничните заведения. Станишев припомни думите на финансовия министър Симеон Дянков, че на България й трябват 100 болници.
Честито! Това ли е достъпно здравеопазване?", попита червеният лидер. Липсва всякаква стратегия в здравеопазването, категоричен бе той.

По думите му в последно време в сферата на здравеопазването се наблюдават конвулсивни движения.

Вие одържавихте НЗОК, обърна се към мнозинството лидерът на БСП и определи като безумна идеята на премиера Бойко Борисов НЗОК да е публично дружество.
Той попита дали и НЗОК ще се превърне в търговско дружество, което се листва на фондовата борса.
С какъв акъл и с каква компетентност се говори за това", недоумява Сергей Станишев.

Синята коалиция няма да подкрепи вота на недоверие към кабинета на Бойко Борисов.
                             Още...

Парламентарната група на ГЕРБ ще отхвърли вота на недоверие, заяви и Искра Фидосова.
В основата на този вот не стои загрижеността за здравеопазването, а популизмът, смята тя и обвини Сергей Станишев в популизъм и цинизъм.
Този вот е поредният опит да се дестабилизира днешното управление, изтъкна Фидосова от парламентарната трибуна.

Тя припомни, че лидерът на БСП е казал, че здравеопазването е в кома, според нея обаче днес БСП излизала от 5-годишна кома.

Заслужихте този вот на недоверие, коментира от своя страна Лютви Местан. Единственото здравеопазване, което гарантирате е смяната на един лекар с друг лекар за здравен министър, допълни той. Според него здравеопазването е болно. Местан изтъкна още, че ДПС не очакват да свалят правителството на ГЕРБ.

Вот на недоверие може да иска този, който е по-морален и по-добър. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров. Тези качества, според него, не са притежавани нито от ДПС, нито от БСП.

По думите му именно от тяхното управление е започнало одържавяването на касата и източването на средства от нея. В този вот няма принцип, категоричен бе Димитров.
Именно ДПС и БСП, коментира още той, не са се разбрали за здравната реформа по време на управлението на тройната коалиция.

Съпредседателят на Синята коалиция критикува вчерашното решение да се увеличи пенсионната осигуровка с 3% и настоя за повече решителност от страна на ГЕРБ.

Той изрази надежда, че още до края на тази година електронната здравна карта ще е вече факт. България няма нужда от дестабилизация, а от сигурност, каза Димитров и пожела успех на новия министър на здравеопазването.