Сирийската свободна армия отхвърли инициативата на Русия да бъдат предадени под международен контрол химическите оръжия на Сирия. Това съобщава агенция „Франс прес", позовавайки се на обръщение на началника щаба на армията Салим Идрис.

"Обявяваме нашето категорично отхвърляне на руската инициатива да се поставят под международен надзор химическите оръжия", каза той във видеообръщение.

По думите му Асад трябва да бъде подведен под отговорност, след като Сирия за първи път потвърди, че притежава химически оръжия.

Искаме международната общност да не се задоволява с изземването на химическите оръжия, които са престъпен инструмент, а Международният наказателен съд да го подведе под отговорност и да го (Асад, б.р) преследва", подчерта Идрис.

Едно е да се изземат престъпните инструменти, а друго е да се подведе под отговорност", каза той и призова „приятелските" страни да предоставят повече оръжия и муниции на бунтовниците.

Междувременно френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че най-вероятно докладът на химическите инспектори за Сирия ще бъде публикуван в понеделник.

Докладът ще каже, че е имало химическо клане. Наистина ще има данни" за произхода на атаката, добави той за френско радио.

Само режимът има запаси от химически оръжия и носители и в техен интерес е да го правят, така ние можем да изведем заключение от това", подчерта дипломатът.

Коментирайки позицията на руския президент Путин, че бунтовниците са провели атаката, Фабиюс заяви: „Това не е вярно. Това е версия на руснаците, което се заявява от дълго време. Путин си играе своята игра".