"Ще обмисля за в бъдеще идеята Фондът за научни изследвания да се превърне в специална агенция". Това обяви образователният министър Тодор Танев на съвместна пресконференция с еврокомисаря по образование, наука и иновации Карлос Моеда.

Препоръката за това действие се съдържа именно в оценъчния доклад на Фонда, който Моеда представи днес на българската власт. По думите на еврокомисаря документът е началото на процес на изготвяне на такъв механизъм, който да осигурява финансирането да отива именно в топ научните проекти.

Според него средствата трябва да се фокусират в онези проекти, които отговарят на европейските стандарти и това трябва да се решава не от политиците, а от експертите. Точно това е и основата на идеята за нова агенция, която да работи по т.нар. "peer review". По този модел е създаден и докладът за родния фонд "Научни изследвания".

Визията на Моеда е политиците да дават насоките за изискванията към проектите, но самият подбор на конкурентните проекти да става от учени и експерти от всички заинтересовани страни, които да работят към агенцията.

Според министър Танев това занапред може да се случи и у нас като ще се говори как фондът да прелее в агенция с нови елементи - социалните науки също да се включат.

"Ние не сме технократи", увери образователният министър. Пред него еврокомисарят призова и у нас, както във всички европейски страни, да се увеличи финансирането за научна и изследователска дейност. Танев подчерта, че ние сами сме пожелали партньорски анализ на Фонда за научни изследвания, за да прекъснем кръга, противопоставящ живота на науката.

По думите му Фондът няма да се затваря, а ще работи все по-активно. Танев прие съвет от Еврокомисаря в сферата на образованието да вървим от структурни към интелигентни реформи, а именно - добрите практики от чужди страни да бъдат пригодени спрямо нуждите на България и на нейните граждани.