Президентът на САЩ Барак Обама одобри пакет от допълнителна помощ, включително оборудване и медицински продукти за сирийските бунтовници, като се планира помощта да бъде увеличена, съобщиха от американската администрация, цитирани от "Франс прес".

Преди това администрацията на Обама даде сигнал, че такава стъпка ще бъде направена съгласно с договореностите от международните срещи на „Приятели на Сирия" за подпомагане опонентите на президента Башар Асад.

"В съответствие с нашите усилия за подкрепа на мирната опозиция в Сирия, САЩнелетална материална помощ за политическата опозиция предоставя ", съобщават  от Белия дом.

С медицинската помощ и комуникационното оборудване опозицията трябва да помогне на цивилни граждани, които имат нужда.

Вероятно доставките ще се увеличат след време", информират от администрацията.

Бунтовниците спешно се нуждаят от оръжия в борбата си срещу режима на Асад, но от Белия дом заявяват, че не смятат да ги въоръжават, тъй като има опасност от разрастване на конфликта. Вашингтон също изключва военна акция в Сирия.

Вчера хиляди сирийци излязоха на протести, за да тестват ангажиментите на сирийския режим да спазва мирния план на Кофи Анан и за пореден път обещанието на Асад не бе спазено, след като правителствените войски убиха 8 цивилни, коментира „Франс прес".