Съветът за сигурност на ООН се обяви за спиране на огъня в Газа, предадоха световните информационни агенции.

В изявление, подкрепено от всички членки, се изразява сериозна тревога от случващото се в момента в Газа и състоянието на живеещите там цивилни, призовава се за деескалиране на конфликта, спиране на насилието, възстановяване на реда и започване на нови директни преговори между Израел и Палестина до постигането на мирно споразумение върху създаването на две независими държави.

Както бе съобщено по-рано, Израел е провел над 1200 атаки над Газа заради продължаващия ракетен обстрел на палестински екстремисти срещу своя територия. Увеличава се броят на загиналите палестинци. Докато Израел твърди, че са ударени позиции на Хамас и убити техни екстремисти, то от палестинска страна има данни за убити цивилни. По последни данни, загиналите са над 162, а ранените - 940.

Палестинският лидер Махмуд Абас осъди остро атаките преди дни в изявление, в което обвини Израел в геноцид срещу целия палестински народ, а не само срещу определени групировки. Той поиска международната общност да окаже натиск върху Тел Авив за спиране на кръвопролитията. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче отсече, че никакъв натиск няма да спре тези операции.

Съобщава се, че израелската армия е наредила на живеещите в северната част на Газа да се евакуират, тъй като планира удар в следващите 24 часа.