Картина на световноизвестния художник Пабло Пикасо беше продадена за сумата от 44,9 милиона долара. Произведението беше продадено на търг от аукционна къща "Сотбис" в Лондон.

Става въпрос за картината „Жена, седнала до прозорец", на която е изобразена Мари-Терез Валтер, с която художникът е поддържал интимни отношения и която е сочена за негова муза.

Двамата се срещат през 1927 година в Париж, когато Пикасо е на 46 години, а тя едва на 17 години. През това време той е женен за украинската танцьорка Олга Хохлова. Дълго време връзката им остава в тайна заради голяма възрастова разлика помежду им и брака на художника.

Мари-Терез Валтер обаче вдъхновява много творби на Пикасо.

Преди днешния търг в „Сотбис" картината е била продадена през 1985 г. от внучката на художника Марина, като след това сменя собственика си на търг на "Кристис" в Ню Йорк през 1997 г.

Хеена Нюман, ръководител на отдела на „Сотбис" по импресионистично и модерно изкуство в Европа, определи портрета за забележителна творба от един от най-значимите творчески периоди в живота на Пикасо.