Експертът по сигурност и антитероризъм Славчо Велков разви тезата, че при вчерашния обир в банков клон в Айтос целта не е била да вземат няколко хиляди лева, а нещо повече, но някакви обстоятелства са ги възпрепятствали.

Припомняме, вчера към обяд беше извършен въоръжен грабеж в клон на „УниКредит Булбанк" в Айтос. От полицията обясниха, че засега не е ясно колко пари са откраднати. По непотвърдени данни липсват между 10 и 40 000 лв. Уточнява се, че двама мъже са извършили грабежа, като са произвели изстрел. Те са били облечени с черни кожени дрехи и с каски на главите. Избягали са с мотор.

Искам да развия тази теза, на базата на липсата на информация, че залогът трябва да е много по-висок, за да използваш такива средства, с които да стреляш, подчерта Велков пред Нова телевизия.

По думите му това е престъпление с изключително висока степен на обществена опасност, особено при използването на автоматично оръжие, тъй като може да се превърне в заложническа криза и трагедия със загуба на човешки живот.

Според него явно тези хора са имали достатъчно информация за наличието на сумата в брой, която не е толкова обичайна за малки банкови клонове в такива градове. Тяхната цел е била много по-голяма, но нещо не е сработило, явно тези хора са имали достатъчно информация, добави експертът.

Той отбеляза, че мотоциклетът им е помогнал да се изнесат бързо от престъплението, включително при трафик.

По време на предаването по телефона се включи с коментар и банкерът Левон Хампарцумян.

Не е основен проблем, че някакви хора се разхождат с мотори и калашници из държавата, а това, че огромна част от младите хора, 1/5, нито учат, нито работят. Оттам е само една стъпка до това да нахлупят каските, да си купят калашници, защото това е лесно - гледаш два филма и си обучен, изтъкна той.

Вчера бяха изнесени данни на УНИЦЕФ, които показват, че младежите в България, които нито учат, нито работят, са около 22 процента от всички на възраст между 15 и 24 години, което е най-големият дял в ЕС.

По отношение какви са процедурите, няма смисъл да говорим, защото и лошите гледат телевизия. Всички системи са работили както трябва, полицията е работила много професионално. Перфектна реакция от служителите и охранителната фирма и разследващите, каза Хампарцумян и добави, че най-важна е сигурността на служителите и клиентите на банката.

Той подчерта, че в един модерен клон не се държат много пари. Запитан колко пари е имало в клона, Хампарцумян отговори, че е имало няколко десетки хиляди лева, но като се направи пълна ревизия ще се знае с точност до стотинката.

За една минута не може да отворят сейфове на клиенти, а и ние нямаме сейфове във всеки клон, допълни още той.

Според него обстоятелствата не са довели до кървава касапница.

Велков не се съгласи с очертания от Левон Хампарцумян профил на извършителите.
Става въпрос за хора, които са маскирани и въоръжени, които стрелят в тавана и в зависимост от здравината на тавана това е можело да доведе до рикошет, раняване или евентуална смърт, заяви експертът.