Българските медицински сестри, подсъдими по делото в Либия, може и да не получат смъртно наказание, възможно е то да не бъде изпълнено, каза председателят на Асоциацията на роднините на заразените със СПИН деца от Бенгази Идрис Лага, цитиран от БТА.

Той посочи, че за да бъде изпълнено това условие е необходимо отсрещната страна или тези, които представляват нейните интереси, да проявят уважение както към трагедията на заразените деца, така и към решенията на либийския съд.

Лага изрази недоволство от подкрепата на ЕС и САЩ във връзка с делото и коментира, че всички политици, които защитават българките, явно не познават документите по делото.

Ако САЩ имат интереси в България, те трябва да се замислят, че интересите им в Либия са дори по-големи, допълни Лага.

Той добави, че политическият натиск няма да доведе до желаното решение. Положителното решение може да бъде постигнато по пътя на преговорите, при защита на интересите на децата, допълни председателят на асоциацията.

"Адвокати без граници" и "Лекари без граници" са организации, които не познават документите по делото, а Европейският парламент не е адвокат на българките, добави Лага.