Папа Франциск ще даде на всички свещеници разрешение по време на предстоящата Свещена година на Римокатолическата църква да прощават на жени, които са направили аборт.

"Ройтерс" коментира, че това е най-новият ход на аржентинския папа към по-отворена и приобщаваща църква.

Според доктрината на църквата абортът е такъв голям грях, че онези, които направят или причинят аборт, си навличат автоматично отлъчване. Той може да бъде опростен официално само от главния изповедник в една епархия или от християнски мисионер.

В писмо, публикувано от Ватикана, Франциск говори за "екзистенциалните и морални мъчения", на които са подложени жените, направили аборт. Папата отбелязва, че е "срещнал толкова много жени, които носят в сърцето си белега от това мъчително и болезнено решение".

Франциск обяви навръх втората годишнина от сядането си на Светия престол, 11 март,Юбилейна година на милосърдието (наричана още Свещена година). Тя ще започне на 8 декември и ще завърши на 20 ноември 2016 г.

Т. нар. Юбилейна година на милосърдието е специален повод за католиците да отидат на поклонение и да потърсят опрощаване на своите грехове.