От тази нощ започна спирането на две от доменните пещи в "Кремиковци".

Началото на процеса на спиране започна с доменна пещ 1, която вече е изведена от експлоатация.

Тя е подготвена за въвеждане отново в работа при първата възможност и когато има условия за това, съобщи Стоян Пиров-директор по техническите въпроси в комбината, цитиран от БНР.

В момента процесът продължава със спирането на доменна пещ 3. Пещ 2 не работи отдавна. От комбината уточняват, че заради различията в техническите параметри на пещите точното време, което ще отнеме за спирането им не може да бъде предвидено и то ще е различно.

В момента е спряно още и агломерационното производство. Следва извеждането от експлоатация на стомано-добивното производство и производството на непрекъснато развиване.

По разпореждане на министър Джевдет Чакъров и след молба от синдиците на поетапното извеждане от експлоатация присъства екип от експерти на Районната инспекция по околната среда и водите - София и на Изпълнителната агенция по околна среда.

Няма превишение на измерваните моментни стойности на вредните вещества, уверяват инспекторите.
Спирането се осъществява по утвърден от изпълнителния директор на комбината план за безопасност.

Заради напълно реалната опасност от пълно затваряне на комбината, синдикатите "КНСБ "и "Подкрепа" в Кремиковци организират в три поредни дни протести пред Министерството на икономиката и енергетиката. 

Експертите са влезли в комбината с мобилна измервателна станция. Те следят за спазването на мерките за обезопасяване на инсталациите и на аварийните планове, за да не се допусне опасност за здравето на хората и околната среда.

Направено е измерване и на контролираните вредни вещества в атмосферния въздух.
Отчетени са стойности по показателите азотен оксид и азотен диоксид, сероводород, серен диоксид, озон, амоняк и въглероден оксид.

Моментните стойности не показаха превишение над пределно допустимите показатели с изключение на показател фини прахови частици, което превишение обаче е характерно за този район.

Разговорите за съдбата на комбината ще продължат и днес, въпреки че оперативното ръководство на комбината, синдиците и синдикатите вчера имаха продължителни разговори.

Според президента Георги Първанов, ситуацията около металургичния комбинат „Кремиковци" е тежка. „Едни процеси, които бяха заложени преди десетина години вече са довели комбината до дъното.

Аз разговарях и с министър-председателя тази сутрин рано, по този въпрос. Ситуацията е доста тежка, да не кажа драматична", коментира Първанов.