На 1 октомври в 8:00 сутринта ББЦ ще блокира българската граница с Турция. Това обяви партийният лидер Николай Бареков на нарочна пресконференция.
Причината за тази закана е агитация на турски език от страна на водача на листата на ДПС за град Добрич Рушен Риза.
Бареков демонстрира предизборен плакат на ДПС, изцяло на турски език, който явно се разпространява от въпросния кандидат-депутат.

Запитан от news.bg как ще се случи блокадата чисто технически, Бареков поясни, че това ще стане с жива верига, която ще обхване контролно-пропускателните пунктове Малко Търново, Лесово и Капитан Андреево.
По план вече се шие и рекордно дълго българско знаме, с което ББЦ "Ще опакова границата". Бареков смята да направи и свои контролно-пропускателни пунктове, като всички тези действия ще бъдат с цел да се спре изборния туризъм.

По думите му, той предупреждава още от сега българските власти за намеренията си и им дава 10 дни за преговори. Освен това партията ще настоява реакцията на служебното правителство да се изразява в закриване на изборните секции за парламентарния вот в Турция и стопиране движението на автобуси, които идват не за мюсюлманския празник у нас, а за да гласуват за ДПС и за Реформаторския блок.

За да мотивира действията си, Бареков представи статистика, според която на изборите през 2009 г. ДПС е получило 89 000 гласа от Турция, т.е. 6 депутати в НС. За 2013 г. пък според него гласовете от Южната ни съседка са се разпределили в съотношение 5:1 между ДПС и Касим Дал, чиято партия е част от Реформаторския блок.

Блокадата ще бъде предвождана от водачите на листи на ББЦ Борислав Иглов и Стефан Кенов. Бареков увери, че не е против пазарните принципи и заради това със старта на блокадата ще бъде организирано пропускането на транспортни превози с търговска цел, но не и такива за "внос на избиратели".
"Не желаем напрежение и размирици", настоя евродепутатът като не пропусна да отбележи, че у нас няма етнически проблем, а социален такъв.