От опозиционната руска партия Справедлива Русия са поискали да се проведе разследване в района на Южна Русия и Краснодар, където загинаха десетки заради наводнение и също така са призовали президентa да уволни губернатора на района.

Това заяви лидерът на партията Сергей Миронов, цитиран от РИА Новости.

Припомняме, че голямо наводнение, предизвикано от проливните дъждове в петък, в региона на Черно море, южната част на Русия, доведе до смъртта на над 171 души. Повечето от загиналите са възрастни и хора с увреждания.

Според последните данни 48 хиляди са били засегнати от бедствието. Около 17,600 души все още са без електричество, 28 хиляди без газ, 2000 души нямат чиста питейна вода, съобщават от министерството на извънредните ситуации.

Справедлива Русия призовава за парламентарно разследване за обстоятелствата, които са довели до бедствието, трябва да бъдат оценени ефективните действия на държавните органи и длъжностни лица", каза Миронов.

Партията смята, че управителят на Краснодарската област Александър Ткачов е управлявал лошо района и е виновен за трагедията.

Според партията Кримск е градът, който най-много е пострадал от бедствието и местните служби за извънредни ситуации и инженерните служби е трябвало да въведат мерки за защита на района от такива бедствия преди много време.

Опозицията в Русия също обвини властите за наводнението в региона на Черно море.
Това е пряко следствие от крадливите политики, организирани от мошеници и крадци през последните години", каза лидерът на антиправителствените движения Сергей Удалцов, имайки предвид действията на управляващата Единна Русия.

Грешките са направени от местните власти и някои отдели", изтъкна министърът на извънредните ситуации Владимир Пучков, допълвайки, че „не е било предупредено цялото население на време".

Ръководителят на извънредните служби в Кримск Денис Пронин отхвърли обвиненията, заявявайки, че гражданите са били предупредени със сирени, мобилни телефони, текстови съобщения и полиция. „Направихме всичко, което можем", подчерта той.