Израелски военни "превзеха" ирландския кораб „Рейчъл Кори", натоварен с хуманитарна помощ за Ивицата Газа.

По предварителни данни при операцията никой на борда на плавателния съд не е оказал съпротива. Няма пострадали.

Пет часа по-късно корабът влезе на израелското пристанище Ашдод под военен конвой.

Там товарът ще бъде проверен, а след това хуманитарната помощ ще бъде насочена към Ивицата Газа по суша.

Припомняме, израелски военноморски кораби следяха ирландския "Рейчъл Кори" с хуманитарна помощ за Газа в продължение на няколко часа, след като корабът игнорира заповедите да се отправи към пристанището на град Ашдод.

По-късно израелската армия заплаши, че ще нападне плавателния съд, ако той не отплава към израелското пристанище Ашдод.

"Нашите войници ще се качат на борда на вашия кораб, ако откажете да се отклоните", каза говорителят на армията Авитал Лйебович в съобщение, предадено на кораба по радиото.

"Готови сме да използваме нашите оръжия, за да се отбраняваме, ако се наложи", добавя Лйебович.

Първоначално се пристигнали два кораба на ВМС, след това се е приближил и по-малък плавателен съд, обяснява активистката Грета Берлин от движението „Свободна Газа", което е изпратило кораба.
Тя е съобщила това от щаба на организацията в Кипър след като е разговаряла с пътник на борда.

Плавателният съд е с 15-членен екипаж и пренася 1000 тона помощи за Ивицата Газа. На палубата на „Рейчъл Кори" се намира и ирландският нобелов лауреат Мейрид Къриган.

Активистите на борда предварително заявиха, че няма да се подчинят на каквито и да било опити на Израел да спре кораба да стигне до Ивицата.

Плавателният съд „Рейчъл Кори" е кръстен на американска студентка, прегазена от булдозер на израелската армия по време на протест срещу разрушаването на домове в Газа през 2003-а.

След акостирането на кораба, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху приветства мирния край на случая с хуманитарния кораб.
Той коментира, че днешния мирен изход показва разликата между ирландския кораб на мирни активисти и "кораба на омразата", организиран от турски екстремисти

Припомняме, вчера Израел обяви, че няма да пречи да се сформира международна комисия, която да разследва инцидента с Флотилия на Свободата, при който загинаха 9 души.

И до момента няма яснота по въпроса кой пръв е открил огън по време на щурма.
От пропалестинска страна вече има признание, че някои от активистите са взели оръжие от израелските военни, но не го били използвали, а изхвърлили през борда.