Справката не е вярна. Аз не вярвам Делян Пеевски да е влизал 40 пъти в министерството и да се е срещал с някого. Това обяви бившият вътрешен министър Цветан Цветанов след отлагане на днешното заседание по делото срещу него.

Това е абсурдно за такива срещи. Да видим кои са дните и часовете, за които се претендира, че има 40 срещи, настоя той. По думите му всяко влизане в МВР минава през регистриране в дневниците на постовите и думите му могат да бъдат доказани. В своя защита Цветанов заяви, че лично ще поиска такава справка, в която по дати и часове да се посочва идвал ли е Пеевски в МВР и ако да, то при кого е бил.

Пеевски унищожи Цветанов като част от ГЕРБ, заяви Румен Петков
Още...

Всички близо седем срещи, които Цветанов твърди, че е провел с Пеевски, са ставали в МВР, като според него това е достатъчно условие за липса на задкулисие.
При мен са идвали много депутати, всеки, изявил желание, е посещавал министерството, обясни вторият в ГЕРБ. Той даде пример с Алексей Петров, който също пожелал среща с Цветанов и двамата се видели в министерския кабинет в присъствието на тогавашния главен секретар.

Според думите на бившия шеф на МВР в срещите му с Пеевски не се е говорило за нищо, свързано с нечии интереси. Никога не съм бил в приятелски отношения с Пеевски, отрече бившият шеф на МВР.

Цветанов обаче така и не пожела да влезе в конкретиката на срещите им и да разкрие какво е искал Пеевски от него, за да настоява за срещи. Дясната ръка на Бойко Борисов каза само, че не е искал чадър от медиите на депутата от ДПС.

Запитан дали очаква дъ бъде изключен от ГЕРБ по време на конгреса в неделя, той отговори отрицателно, като поясни, че това са несериозни неща.

На Цветанов му се наложи да отговаря и по темата за евентуална справка на службите срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, която именно Цветанов обяви в медийното пространство. Тази сутрин обаче главният прокурор Сотир Цацаров представи документ от ДАНС, подписан от шефа на агенцията Владимир Писанчев, че няма разработка срещу заместника му.

Има справка, изготвена от ГДБОП, която постъпи в МВР и оттам бе изпратена до бившия главен прокурор Борис Велчев по компетентност, става въпрос за 2012 г., потвърди думите си обаче екс вицепремиерът.
Припомняме обаче, Борисов Велчев отрече да има подобно нещо.

Според Цветанов това е съществувалата кореспонденция между институциите. Той заподозря още, че явно някой се опитва да потули или унищожи документи, които са класифицирана информация.
Бившият шеф на МВР изглежда изобщо не се разколеба в твърденията си от това, че Велчев отрече подобен документ да е пристигал при него. Аз съм сложил подписа си, когато съм изпращал тази справка, отсече Цветанов. По думите му той е действал своевременно по случая.

Въпреки настойчивите призиви на медиите да каже какви данни срещу Сарафов съдържа този хипотетичен документ, Цветанов констатира, че това е класифицирана информация и не може да каже нищо повече, защото е работа на съответните институции да съобщят тази информация.

Делото срещу Цветанов, което трябваше да се разглежда днес, бе отменено, тъй като и двамата защитници на екс министъра не се явиха в зала.
Оказа се, че адвокат Менко Менков е в отпуска по болест от 12 до 17 февруари, а Ханс Петер Ул е ангажиран в сесия на Бундестага.

Графиците на двамата юристи обаче напълно се разминават и се оказа, че двамата не могат да бъдат в заседателната зала на едни и същи дати. Така съдията се видя принуден да се съобрази само с разписанието на адвокат Менков, тъй като той е българският защитник на Цветанов. Следващото заседание бе отложено чак за 1 и 2 април.