КНСБ представи визията си за приоритетите на обществено-политическото и социално-икономическото развитие на страната през предстоящия политически цикъл 2014-2017 година, съобщава БТА.

Синдикалните послания към всички кандидати за власт са в пет области - промени в разпределението и системите на заплащане, нова икономическа и фискална политика, включващ пазар на труда, социална сигурност и социален диалог.

Визията на синдиката в частта „Промени в разпределението и системите на заплащане" включва залагане на три важни цели с хоризонт края на 2017 г. - средна работна заплата - 40 на сто от ЕС-28; относителен дял на компенсацията на наемния труд - 50 на сто от БВП; съотношение между минимална и средна работна заплата - не по-малко от 50 на сто.

В областта „Нова икономическа и фискална политика" КНСБ настоява за започване на преговорите на България за влизане в Европейския банков съюз и за радикално повишаване на контрола на БНБ върху дейността на търговските банки, както и
възстановяване на прогресивното подоходно облагане - с необлагаем минимум - минимална работна заплата (МРЗ) за страната; 10 на сто за суми до 10 пъти МРЗ и над тази сума - 15 на сто, са сред приоритетите на синдиката.

От конфедерацията искат и прилагане на семейно подоходно облагане с високи стимули за деца в семейството, разработване на методология, анализ на ефектите и въвеждане на данък „богатство", въвеждане на данък върху финансовите транзакции, повишаване на данъка върху приходите от дивиденти (от 5 на 10 на сто) и прилагане на т. нар. зелени данъци.

КНСБ настоява и за разработване на Програма за възстановяване на индустрията на България. От синдиката искат радикално увеличаване на техническите специалисти и широко прилагане на дуалната система в средното образование. В областта „Включващ пазар на труда - с нова качествена заетост и ефективно активни политики" КНСБ настоява за насърчаване на заетостта чрез реформа в системата за учене през целия живот и облекчаване на преходите от образование към заетост, от безработица към заетост и от заетост към заетост.

Включване на трудовите, социалните и осигурителните права в обхвата на средното образование, както и създаване на високотехнологични центрове за практическо обучение са сред приоритетите на синдиката.

В областта „Социална сигурност" КНСБ настоява за консенсусна разработка на национална Стратегия за развитие на пенсионната реформа 2015-2035.

Стратегията да съдържа преустановяване на увеличението на общата пенсионна възраст и възстановяване на процеса не по-рано от 1 януари 2021 г., установяване на трайно решение за ранното пенсиониране и постепенно подобряване на баланса между приходите и разходите на системата, определяне на осигурителните вноски, стриктно в съответствие с актюерските методи; постигане на трайно съотношение /1/10/ между минималния и максималния осигурителен доход, настояват още от КНСБ.

От конфедерацията искат и график за качествено подобряване на адекватността на пенсиите чрез повишаване на приноса на всяка година осигурителен стаж в размера на пенсията /2017 г. - 1,2 на сто; 2020 г. - 1,25; 2025 - 1,30; 2030 г. - 1,35; и 2035 г. - 1,4 на сто/.

В частта за социалния диалог от КНСБ настояват за възстановяване на Консултативния съвет към Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание и за Промени в Кодекса на труда и в Правилника за организацията и дейността на съветите
за тристранно сътрудничество.