Жители на Приморско са против плана за развитие на защитена зона "Ропотамо", която предвижда забрана на човешка дейност. Според жителите на града проектозаконът на Министерството на околната среда и водите ще спре развитието на морската община.

Недоволните блокираха тази сутрин пътя Бургас - Царево с протестни викове "Окупирахте земите на хората", "Зелени боклуци" и "Мафия". Блокадата продължи около 15 минути, съобщава БНР.

Бяха издигнати и плакати "Да на екологията, Не на рекета и Не на лъжееколозите!" Гневът на протестиращите е насочен главно към природозащитните организации, които стоят зад предложението за разширяването на защитените зони по "Натура 2000".

Голяма част от недоволните граждани имат частни имоти, които попадат в защитените зони и се притесняват, че строителството там ще бъде забранено.

Затова частните собственици казаха, че няма да допуснат имотите им да бъдат национализирани.

Проектозаповедта на Министерството на околната среда и водите предвижда 981 хил. декара земя да станат защитена зона по "Натура 2000".

Предложението предвижда в защитените територии да бъдат включени местностите Перла и Маслен нос, на север от Приморско, на запад от града - по-голямата част от землището на селата Ясна поляна и Веселие, а на юг - част от землището на Китен.

За тези земи се предвижда изграждането на промишлена зона, велоалеи и пристанище, каза Златин Бодуров от инициативния комитет, който организира протеста Бодуров заявява, че протестът по никакъв начин не е политически. По думите му в града си имат все пак някаква стратегия за развитие на туризма, а включването на още земи в „Натура 2000" ще ограничи тотално развитието в общината.

По думите му повечето земи са частни, в съотношение 70 на 30 в ползва на частните спрямо общинските.

Възражение срещу проекта за развитието на защитената зона "Ропотамо" са изпратили до министерството на околната среда и водите кметът на Приморско Димитър Германов и от Националната асоциация "Българско Черноморие".
Протестиращите уточняват, че в момента в община Приморско има седем защитени зони и осем защитени територии.