Президентът на Мианмар Тейн Сейн поздрави опозиционната партия Национална лига за демокрация (NLD) на Нобеловия лауреат за мир Аун Сан Су Чжи с победата на историческите демократични избори в страната. Това заяви говорител на президента пред БиБиСи.

При обявени само около 40% от местата в законодателния орган, опозиционната партия държи близо 90% oт тях.

Аун Сан Су Чжи изпрати послание до ръководството с молба за започване на разговори за национално помирение.

Но говорителят на президента подчерта, че такава среща може да бъде проведена само след обявяване на окончателните резултати от вота. Той подчерта, че няма опити за забавяне разкриването на резултатите от изборите, провели се в неделя.

Кореспонденти заявяват, че Аун Сан Су Чжи подхожда внимателно, въпреки че данните до момента показват, че печели убедително изборите.

Управляващата партия на Мианмар Съюз за солидарност и развитие (USDP), която спечели последните парламентарни избори преди пет години, е спечелила само 5% от местата до момента. ¼ от парламентарните места са запазени за военните.

Парламентът на Мианмар е двукамарен - 224 места в горната камара и 440 места в Камарата на представителите.

Нашето послание към народа на страната от името на президента Тейн Сейн е, че президентът иска да честити на мианмарския народ за свободните и честни, и много мирни избори. И второ, той също иска да честити на NLD за успеха на изборите и им пожелава да изпълнят желанията на народа в бъдеще, добави говорителят на президента.

Аун Сан Су Чжи със сигурност влиза в парламента, след като печели място в избирателен район в Рангун.

Управляващата партия намекна, че няма да участва в никакви срещи до окончателното обявяване на резултатите. Тя към момента взема само 10 от 491 места в двете камари, а спечелилата опозиционна партия окупира 163 места. ¼ от общо 664 места са заети от армията. NLD се нуждае най-малко от 2/3 от местата или 329, за да има мнозинство.

Около 30 милиона души имаха право на глас. Избирателната активност е около 80%.

Проведените в неделя избори се разглеждат като най-демократичните за последните 25 години в азиатската държава.