След месеци на застой в рейтинга, ново проучване на СиЕнЕн показва, че за първи път от повече от две години 50% от американците одобряват начина, по който американският президент Барак Обама се справя с управлението.

Неговият цялостен рейтинг е подкрепен от увеличаването на позитивните отзиви за справянето му с междурасовите отношения и икономиката.

Новото проучване показва, че рейтингът на Обама се повишава с пет пункта в сравнение с проучването през май, когато само 45% са одобрявали работата, която той върши като президент, докато 52% са изразявали неодобрение.

Проучването отбелязва първия път от май 2013 г., когато рейтингът му е бил 50% или по-висок.

Рейтингът на Обама за справянето с икономиката също се е подобрил, като 52% от американците одобряват неговите действия, в сравнение с 46% през май. Това е първият път, когато одобрението за справянето на Обама с икономиката преминава 50% в проучване на СиЕнЕн за близо шест години, откакто е на власт.

Мнозинството от американците също одобряват работата на Обама по въпроса с отношенията между расите, въпрос, който стана един от най-важните в САЩ на фона протести и бунтове след убийствата на няколко афроамерикански мъже, извършени от полицаи, както и расово мотивираното убийство на деветима чернокожи в църква, извършено от бял мъж в Чарлстън, щата Южна Каролина. Проучването установява, че Обама се радва на 55% одобрение, докато 42% не харесват политиката му по расовия въпрос.