"Европа се нуждае от общ дигитален пазар". Това признание и в същото време задача представи вицепрезидентът на Европейската комисия Андрюс Ансип пред стотици предприемачи и инвеститори от 40 страни, събрали се в София на откриването на най-големия европейски бизнес форум за дигиталната икономика CEEDS'15 by Webit.

Всеки ще има полза от такъв пазар", убеден е Ансип.

Друго негово убеждение е фактът, че бъдещето на Европа са именно дигиталните технологии, а икономиката вече не може да бъде разделяна на дигитална и недигитална, тъй като тя сега е само една.

„Все още обаче дигиталният общ пазар не съществува", призна вицепрезидентът на ЕК. Той разказа как в 28-те страни-членки на Европейския съюз има различни нормативни уредби по отношение на дигиталните въпроси. „Тези нормативни уредби създават пречки", посочи Ансип.

Три са стълбовете, върху които трябва да стъпи създаването на такъв общ дигитален пазар, стана ясно още от думите му. Това са свободното движение на стоки и услуги, инфраструктурата и промишлеността. Задача номер едно за подобряване на свободното движение на стоки и услуги е преодоляването на раздробеността на този пазар и най-вече трудностите за малките и средни предприятия.

„Посланието за предприемачите в момента е: „стойте си у дома", изтъкна зам.-шефът на ЕК и отсече, че не това е посланието, което трябва да се чува.  „Трябва да създадем модерен и хармонизиран закон, който ще улесни предприемачите за предоставяне на услугите в целия ЕС.

"Трябва да решим и въпроса с електронната търговия, която е недоразвита област в Европа", обясни задачите още Ансип. Като сериозна пречка за търговията той посочи необяснимо високата цена за доставяне на пратки, върху която сериозно влияние има и данъчното облагане в отделните европейски страни.

„Трябва да позволим трансграничният достъп до дигитална информация", призова още вицепрезидентът на ЕК и обърна внимание на важния въпрос за защитата на лични данни. „Хората трябва да имат доверие в тези електронни услуги", призна вицепрезидентът на ЕК и призова събралите се инвеститори: „Нека да го направим заедно".

Дигиталната трансформация, която води до глобална трансформация и до трансформация на обществото, е все още недоразбран феномен", разказа от своя страна и инвеститорът в дигитални технологии Пламен Русев. Като пречка номер 1 за развитието на такава трансформация той посочи политиците.

„Те все още не са решили дали да се гмурнат и да управляват промените, или да стоят отстрани", отбеляза Русев и призова - „необходими са ни политиците, които трябва не да се борят с нас, а да намерят подходящата доза, за да може нашите фирми да растат всяка година."

„Нуждаем се от хора, които да ни помогнат да създаваме мечтатели". „Къде са мечтателите, които предвиждаха отиването до Луната? Тук пак е ролята на политиците. Къде са мечтателите за Европа? Това е единственият начин Европа отново да стане лидер на дигиталните технологии", изтъкна още инвеститорът.