С библейски мъдрости лидерът на ДПС Лютви Местан коментира в кулоарите създалата се ситуация в Народното събрание, след като ГЕРБ обяви окончателно, че напуска парламента, с което на практика прекрати дейността на 42 НС.

Попитан дали взаимодействието с ДПС става невъзможно, след като партиите се разграничават от движението, той каза, че нито едно сътрудничество не е самоцел.

„Добре е заради конюнктурата на деня, заради емоциите на деня да не разрушаваме окончателно мостовете помежду си", призова Лютви Местан. Тази му препоръка била и за БСП.
Аз лично не бих отишъл толкова далеч, не бих отишъл отвъд допустимите граници на политическата конфронтация, допълни той.

Стана ясно, че ДПС не приема радушно възгласите на червените от вчера „Горчиво".

Припомняме, на извънредно заседание, продължило до късно снощи, депутатите приеха на първо четене актуализацията на бюджета. Вотът бе предизвестен с викове „Горчиво" от страна на БСП към ДПС и ГЕРБ, които с гласовете си подкрепиха промените в бюджета.
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се ядоса на спрягането на партията му в коалиция с ДПС и обяви, че герберите напускат окончателно парламента.

По думите на Местан, по-добре е като е постигнато трудно съгласие, все пак да се извърви пътят до край. „Инак, наистина все по-често ще се сещаме за библейското „вкупом съгрешихме, вкупом непотребни станахме".

Нямаме право да съучастваме в процеса на тоталното девалвиране или изхабяване в политическата система, това е наша обща отговорност, подчерта Местан.

На 4 август, понеделник, в 14.00 часа, когато трябва да се гледа актуализацията на бюджета на държавата и на бюджета на касата на второ четене, депутатите на ДПС ще са в зала с готовност да гласуват „За" двата бюджета. Така разбираме своята политическа последователност и политическа отговорност, изтъкна Лютви Местан.

Явно е настъпило време разделно, изтъкна той и настоя отговорността за случващото се в страната да е също така разделна.

Лидерът на ДПС призова тези, които няма да осигурят кворума да носят своята отговорност пред лекарите и пред цялото българско общество. Поведението на ДПС е достатъчно ясно, достатъчно предвидимо, особено от евровота насам всички наши действия се разполагат в това, което уж консенсусно определихме като плавен преход към политическа стабилност, заяви лидерът на ДПС.

По думите му партията му останала вярна и последователна на постигнатото съгласие при държавния глава.

Партията ще върне мандата, който днес Плевнелиев ще й връчи в рамките на процедурата, заяви Местан и коментира „продуцираните съмнения", че партията му няма да върне мандата.
Кой и защо ги продуцира тези съмнения също е въпрос, на който не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализа, изтъкна лидерът на партията.

Всички тези предположения според него щели да увиснат във въздуха днес при държавния глава.
Стана ясно, че това не се е случило в понеделник по молба на Лютви Местан заради Рамазан Байрам и за да бъде с 84-годишната си майка.

По-късно, след срещата насаме с държавния глава, пред медиите Лютви Местан изтъкна, че с президента говорили за това, че трябвало да продължат усилията по отношение на актуализацията на бюджета на НЗОК и на републиканския бюджет, независимо от заявените позиции на ГЕРБ и БСП.

Смятам, че до понеделник все още има време да се премисли тази позиция, убеден е той. Ако не се приеме актуализацията, по думите на Местан, ще се носи тежка отговорност пред пациентите и лекарите, както и пред цялото българско общество.

Припомняме, за понеделник е насрочено извънредно пленарно заседание за приемане на второ четене на актуализацията на бюджета на страната и този на НЗОК. Снощи късно актуализацията мина на първо четене с гласовете на ГЕРБ и ДПС.

От думите на Местан стана ясно още, че ако има воля за разговори, ДПС са готови да участват в тях.

Пред партията днес Росен Плевнелиев е представил приоритетите на служебния кабинет, като е споделил отново мнението си, че не бива отговорностите на служебното правителство да се ограничават само до провеждането на предсрочните избори.

Лютви Местан поясни, че партията му не е поставила никакви условия за служебния кабинет. Не е обсъждана нито структурата на служебния кабинет, нито конкретни имена.

Той обаче се върна към темата за поредната патова ситуация в Народното събрание и каза: „Имаме ден-два да размислим отговорността си пред пациенти, лекари, пред цялото общество и в крайна сметка в понеделник да стигнем до правилното решение за България".

Лидерът на ДПС обаче няма да разубеждава Бойко Борисов за позицията му, а именно герберите повече да не влизат в пленарна зала.