Актуализацията на бюджета предпазва страната от финансови трусове. Това заяви финансовият министър в оставка Петър Чобанов по време на дебатите за актуализацията на бюджета.

Единственият мотив за актуализацията е засилване на фискалните буфери с оглед гарантиране фискалната стабилност на страната, увери Чобанов. Той бе категоричен, че целта на предложенията на Министерски съвет е да се даде възможност да има такива буфери в момент, когато общественото доверие в институциите е разклатено. Според него трябва да има фискални буфери при други шокове, както се случи с КТБ.

Финансист номер 1 каза още, че действително при строга финансова дисциплина Здравната каса може да се справи с бюджета си. Финансова дисциплина не се наблюдава в последните години, подчерта финансовият министър.

Когато е планиран бюджетът не е отчетено, че ще има предсрочни избори, стана ясно от коментара на Петър Чобанов. Той бе категоричен, че с промените държавните финанси ще издържат и няма да се налага да се запълват дупки със задържане на ДДС, което било лесна тактика за осигуряване на допълнителен финансов ресурс.

„Следващото правителство да не прибягва до тази тактика. Това вреди на икономиката", категоричен е Чобанов. Предсрочните избори могат да ни струват половината от планирания растеж, дори целия планиран растеж, предупреди финансист номер 1.

Заради финансовите шокове, по думите му, се налага увеличаване на дълга. Той не се съгласи с тезата, че така, както е предложена актуализацията предполага финансов колапс. Повече дълг не е наложителен, смята министърът, както настоява опозицията.