Убитият 5-годишен Никита Леонтиев, чието тяло бе намерено в куфар, е бил упоен. Това стана ясно по време на днешното заседание на Софийския градски съд, на което обвиняемият за убийството Герман Костин поиска мярката му да бъде изменена в по-лека.

Съдия Емил Дечев остави в ареста обвиняемия и изтъкна, че в кръвта на детето е констатиран 0,12 % метилов алкохол. Според съдията наличието му може да обясни липсата на физическа съпротива от страна на детето, а от там и липсата на биологичен материал на Костин под ноктите на малкия Никита и по тялото му.

Припомняме, на 20 март 5-годишният Никита беше открит мъртъв в куфар край езерото в Пасарел, а тялото на майка му по-рано беше намерено разчленено край Приморско. Откриването на труповете се случи в рамките на две седмици.

Бизнес партньорът на майката Анна Леонтева - Герман Костин, бе спряган за основен заподозрян. Двамата са били партньори във фирма за недвижими имоти.

Разследващите стигнали до Костин, след като открили негово ДНК по кърпата, с която е било завито детето. Мъжът дал доброволно ДНК-то при разпита си като свидетел.

90 минути защитата на Герман Костин - адвокат Капка Гергинова, се опитваше да убеди съдията да пусне клиента й с по-лека мярка, като многократно повтори, че не може да се направи обосновано предположение за това, че той е извършил убийството.

Сериозно впечатление обаче направи безпокойството на адвокат Гергинова, че по делото има материали, чиято номерация е записана в два-три различни варианта. Освен това при предишните мерки - пред Софийски градски съд и след това пред Апелативния съд, е имало материали, които не са били предоставени от прокуратурата.

Съдия Емил Дечев също изрази сериозно безпокойство относно подмяната на номерацията на материали, която по думите му очевидно не е извършена от обвиняемия и защитата му, а от длъжностното лице, което е имало достъп до делото. Магистратът изтъкна, че длъжностното лице е длъжно да опише досъдебното производство по такъв начин, че тези, които впоследствие ще работят с него, да не се объркват.

Съдът сподели и критиката на защитата относно липсата по досъдебното производство на материали, касаещи годността на комплексно-техническата експертиза, която пък касае телефоните на Герман Костин. Именно те играят важна роля в доказателствения материал, тъй като указват, че Герман Костин е бил в района на местопрестъплението.

Съдия Дечев предупреди, че в бъдеще тези материали трябва да бъдат предоставени на съда, тъй като пораждат сериозно съмнение за годността на експертизата.

Съдия Дечев взе предвид изтъкнатия аргумент от страна на защитата, че няма преки доказателства за вината на Герман Костин. От друга страна обаче събраните до момента косвени доказателства изграждат предположение, че именно той е автор на убийството на момченцето.

Този свой извод магистратът базира на ДНК-експертизата, която дава становище, че върху кърпата, с която е бил увит трупът на детето е намерен биологичен материал именно от руснака. Той призна, че по делото има доказателства, че Костин се е познавал с майката на Никита, поради което би могло този биологичен материал да е попаднал по друго време върху хавлията. Известно е, че майката и детето са живели в апартамент на Костин.

Съдия Дечев подчерта, че ДНК-материалът върху кърпата не е изолиран от доказателствената маса по делото и в съчетание с другите косвени доказателства води до обосновано предположение, че той е убиецът. Сред тези други косвени доказателства е именно комплексно-техническата експертиза, която установява, че Костин е бил в района на местопрестъплението, а също и в района на Приморско, където бе открит трупът на майката на Никита - Анна. Засега обаче руският гражданин отговаря единствено за убийството на петгодишното дете.

Установено е, че на 8 февруари е осъществен разговор между телефоните на обвиняемия и на покойната Анна.

На следващо място съдия Дечев изтъкна, че от съдебно-медицинската експертиза следва да се приеме, че тялото на детето е престояло във вода между 30 и 60 дни след смъртта му.

Прави впечатление, че според друго становище тялото е стояло четири-пет денонощия във водата. По тази причина съдия Дечев се съобрази само със становището, че смъртта не е настъпила в резултат на удавяне, а в резултат на механична асфиксия (задушаване).

Все пак съдията изчисли, че ако се върнат 30 до 60 дни от датата 20 март, когато трупът бе намерен, се стига до датата 8 февруари, когато детето и майката са засечени за последно. Именно на тази дата телефонът на Костин е засечен в района на Приморско и в района, където бе открито детето.

От свидетелски показания на учителките на малкия Никита става ясно, че майката предварително е предплатила около 2000 лева за учебни занятия в частно училище, но според данните от дневника след 6 февруари Никита не е посещавал училището.

От друга страна съдът изтъкна и обясненията, които самият Костин е давал. Той не помни какво е правил в района на местопрестъплението, тъй като е бил пиян и му се е случвало да не помни своите действия.

Появи се и версията, че Костин и Анна са имали връзка. Това свое предположение е изразил в свидетелски показания съсед на обвиняемия, който се е познавал с Анна посредством Костин. На съседа му направило впечатление държанието между Анна и Костин. Според свидетеля отношенията на Герман с жена му били влошени и имало възможност да се разведат. От друга страна той виждал Герман Костин често да се прегръща с други жени.

Съдът коментира тези показания във връзка с това, че е възможно именно отношенията между двамата да дадат обяснение на причината или за мотива за извършване на престъплението.

Според съдия Дечев не е отпаднала опасността Костин да извърши ново престъпление, ако бъде пуснат под по-лека мярка. По думите му, има и висока опасност той да се укрие.

Решението на съда подлежи на обжалване в тридневен срок. Ако Герман Костин реши да го направи, съдия Дечев насрочи заседание пред Софийския апелативен съд за 6 август от 10.00 часа.