Лидерът на КНСБ Пламен Димитров предвижда да има сериозно напрежение в много сектори на икономиката през есента, а също така не изключва протести и стачки.

Като проблемни сектори той отбелязва земеделието, културата, образованието, здравеопазването, енергетиката и други.

„Започнаха още преди отпуските, ако си спомняте, напрежение в Агенцията за борба с градушките. В момента земеделският бизнес започна да обяснява как му трябват противоградни ракети и как няма решение. Това го приказваме може би вече пета година", изтъкна той във Варна, цитиран от БНР.

Според него съща е картината и в „Напоителни системи" както и в много други земеделски структури.

„В сферата на културата има напрежение - музеи, читалища, библиотеки не са дофинансирани техните бюджети и през октомври-ноември вероятно ще останат без пари", продължи той.

По думите му в много други области, най-вече в различни институции и ведомства, заплатите не са увеличавани пет-шест години.

"В Агенцията за професионално подпомагане, в която знаете какво е състоянието, напрежението също за момент утихна, но там сме пред стачка също", уточни синдикатът.

Енергийният сектор, поясни Димитров, остава сфера на напрежение заради повишаването на цените на тока за бизнеса.

Лидерът на КНСБ посочи още, че проблеми се очакват и в областта на здравеопазването, тъй като лекарската гилдия не приема много от идеите на здравния министър.

Според Пламен Димитров спорни въпроси има и по повод образователната реформа.