Спецакция на антимафиотите освободи отвлечен младеж в София.

При акцията снощи в района на спирка "Орион" на бул. "Сливница" антимафиотите арестуваха и тримата похитители, криминално проявени - Р.П. (35 г.), Д.С.( 28 г.) и Я.М.(33 г.).

Операцията е била на Дирекция "Противодействие на организираната и тежка престъпност" към Главна дирекция "Криминална полиция" под ръководството на СГП.

Ден по-рано тримата отвлекли 23-годишния А.К. - според МВР от известна столична фамилия, свързана с политиката в близкото минало.
На брифинг зам.градският прокурор Роман Василев не потвърди, но и не отрече, че това е синът на Вилхелм Краус, бивш транспортен министър в кабинета "Костов".

По-късно обаче БНТ съобщи, че похитеният се казва Александър Краузе. Той е на 23 години, баща му е германец. Самият Краузе има двойно гражданство - българско и немско. Бившият транспортен министър Краус е заявил пред националната телевизия:
Такъв роднина аз нямам. Нямам нищо общо - нито роднинска връзка, нито познати или близки до семейството ми.

Отвлеченият младеж е бил малтретиран от похитителите си и държан на място в София, където в момента се извършва втори оглед.

Още в деня на отвличането похитителите са се свързали с роднина на отвлеченото момче и поискали крупна сума като откуп - първоначалната информация бе за 50 хиляди лева, но от прокуратурата уточниха, че тя е многократно по-висока.

Няколко часа след намесата на антимафиотите, престъпната група е била локализирана в района на кв. "Люлин" и са проведени съответните действия по освобождаването на заложника и задържането на похитителите.

По време на операцията са били използвани физическа сила и помощни средства от сектора за специални операции в Главна дирекция "Криминална полиция", уточняват от МВР.

Претърсени са няколко столични адреса, от които са иззети веществени доказателства. Води се досъдебно производство в Софийска градска прокуратура. Работата по случая продължава.

Проведохме една изключително перфектна и професионално подготвена акция. Това заяви зам. градският прокурор на София Роман Василев.

Сигналът е подаден вчера от семейството на отвлечения младеж. Операцията се свеждаше до едно - запазване живота на похитения и неутрализиране на похитителите допълни Василев.

Три лица са задържани като при задържането са оказали съпротива. Зам. градският прокурор подчерта че похититеният вече е у дома си.

Лицето е отвлечено извън София, коментира Василев и допълни, че младежът е с двойно гражданство.

Отвлеченият младеж е на 23 години като похитителите му са криминално проявени и са се занимавали с различни престъпления.

В цялост е върнат, няма липси на крайници и други части на тялото, обясни още Роман Василев. По думите му отвличането е било изненадващо, нямало е предварително отправени заплахи.

До 72 часа ще бъде внесена мярката за неотклонение на похитителите, обясни още Роман Василев.