Трябва да се изясни има ли изобщо Плевнелиев правото да предлага на парламента провеждането на референдум. Тази позиция изрази левицата след редовното партийно заседание на Изпълнителното бюро.

Според лидера на столетницата Михаил Миков президентът може да издава актове, укази, обръщения и послания. Трябва да бъде изчистен юридически въпроса има ли изобщо държавният глава правото да инициира референдума за изборните правила, считат от БСП.

Социалистите ще търсят подкрепа през тази седмица за внасяне в Конституционния съд на иск срещу законопроекта на правителството за здравното осигуряване.
Левицата не се е отказала от идеята си да атакува идеята на здравния министър Петър Москов за разделяне на здравните услуги в два пакета - основен и допълнителен. Законът е античовешки, смятат червените.

Сред седмичните задачи на столетницата ще бъде и внасянето в Народното събрание на законопроект за промени в Закона за ДДС, с което социалистите ще искат намаляване на данъка за детски стоки и свързани услуги.

Миков обясни необходимостта от тази стъпка с цифри. Според изчетени от него данни, през 2009 година у нас са родени 81 хиляди деца,за  2010 г. те са били 75 000, 2011 г. - 70 846, 2012  г.- 69 121, 2013г.  - 66 578, 2014 г. - 67 585.

Червеният лидер обяви това за изключително тежка видима тенденция, която изисква мерки от правителството, но те не се случват. В много европейски страни това е постоянна политика на правителствата. Такива стоки и услуги се облагат с по около 5% ДДС.

Смятаме, че се получим подкрепа в НС, това е знак към хората, които поемат тежката отговорност да отглеждат деца в тези времена, амбициран е Миков.

Лидерът на БСП заедно с колегата си Атанас Мерджанов коментира и поредния казус с друг социалист - Георги Кадиев. "Той е наш другар, колега. Често има различна позиция от ръководството, но това не значи, че е разделителна фигура", обяви Мерджанов.

Според него софийските социалисти ще застанат единно зад кандидатурата на БСП за столичен кмет, която ще бъде издигната.

Миков пък се опита да пребори спекулациите около номинацията на Кадиев с текста от правилника на левицата, че щом два пъти е губил избори, може да се кандидатира за трети път с решение на Националния съвет по предложение на общинската и областната организация.

Трябва да има ясни мотиви, когато човек два пъти не е спечелил доверие, защо се предлага за трети път, обясни водачът на социалистите.

Припомняме, вчера след като стана ясно, че 15 души са номинирани, сред които и Кадиев, той коментира в профила си във Фейсбук, че съзнава „шизофренността на ситуацията ръководството да ме изключва от парламентарната група, а основни и районни партийни организации да ме номинират за кмет".