Френската компания „Тотал" се надява да започне сондирането в „Хан Аспарух" през февруари следващата година. Това обяви пред БГНЕС управителят на „Тотал Е&П България Б.В. - клон България" Кзавие Фожрас. Той уточни, че сондажният прозорец е много голям. Компанията не може да каже точна дата, на която ще пристигне сондажният кораб, но искат това да се случи от февруари до май.

Френският петролен и газов гигант оглавява консорциума, който трябва да проучи блок 21 "Хан Аспарух" за наличието на въглеводороди. Компанията е у нас за така наречените гранични проучвания.

Кзавие Фожрас обясни, че това означава, че има по-малък шанс да се намерят въглеводороди, отколкото да не се намерят. Проучвателните дейности, по думите му, били доста рисков бизнес. Именно, за да намалят тези рискове, се правят проучвания по цял свят.

Граничното проучване означава, че дълбоководието на България ще се сондира за пръв път. Френският гигант е оптимист, че ще бъдат открити достатъчно въглеводороди - било то нефт, или газ.

Кзавие Фожрас е категоричен, че ако открият петрол и газ в българския шелф на Черно море, ще се премине към фаза добив. Тогава щяло да има работни места и за българските кадри.

В момента се провеждат търгове за сондажния кораб и за логистичната база. Компанията се подготвя на сондажната кампания. През следващите седмици предстоят и други търгове.

Запитан дали блоковете „Силистар" и „Терес" в Черно море представляват интерес за "Тотал", Фожрас отговори, че първо ще видят какви са условията. Данните обаче със сигурност щели да бъдат разгледани, убеден е той.