Преди изборите на 28 октомври се усложняват както вътрешно-политическата обстановка в Украйна, така и нейните отношения със съседите и великите сили.

Продължава конфликтът между областните съвети в Лвовска, Ивано-Франковска и Тернополска Области, от една страна и централното ръководство, от друга.

Депутатът от Партията на Регионите Вадим Колесниченко - един от авторите на спорния закон за възстановяването на статута на руския език на цялата територия на Украйна, заплаши с наказателно преследване депутатите в трите областни съвета, ако не спазват и прилагат новия закон.

Председателят на Областния Съвет на Лвовска Област Олег Панкйевич му отговори не много възпитано, дори може да се каже, нецензурно.

По същия начин продължават да общуват помежду си и лидерите на украинските българи - функционери и симпатизанти на противостоящи политически сили.

Румен Спасов обвинява Николай Габер и Дора Костова затова, че са саботирали изграждането на паметника на Хан Кубрат край Полтава. Последните двама прехвърлят топката върху Антон Кисе, който според тях е съборил навремето построените с техни средства паметници на Кубрат и Аспарух. На по-ниско ниво картината е същата.

Отношенията между Украйна и великите сили също са напрегнати. Украинският премиер Николай (Микола) Азаров заплаши Руската федерация, че Киев ще престане да купува нефт и газ от Москва по сегашните цени и ще бъде принуден да вложи огромни средства в разработването на украинските залежи, с перспектива в бъдеще Украйна да стане независима от руските енергоресурси.

Междувременно кандидат-президентът на САЩ Мит Ромни се кани да поднови опитите да вкара Украйна в НАТО, ако стане президент на САЩ.