Явор Николов
Депутатите приеха на първо четене новия изборен кодекс, съобщи БНР. С тях се определят организацията и реда за провеждане на парламентарни, президентски, местни избори и избори за европейски парламент.

Основна цел на промените е ограничаването на купуването на гласове, за което се въвежда принципът на уседналост от минимум 12 месеца.

Проектът предвижда за местните избори да се гласува само в страната, а за президент и на парламентарните избори да се гласува и в чужбина.

За кметове ще се гласува по мажоритарна изборна система, а за общински съветници по пропорционална без преференциално гласуване. Прагът за преференциите на евроизборите ще бъде 10 процента, а при парламентарните - 20 процента.

Екатерина Михайлова посочи десет причини "Синята коалиция" да не подкрепи законопроекта и каза, че няма съществена промяна на изборните правила.

Мая Манолова от БСП посочи, че се модернизира купуването на гласове.

От ДПС заявиха, че с изборния кодекс се нарушава Конституцията, защото сериозно се ограничават правата на българските граждани.

Искра Фидосова отговори, че проблемът на опозицията е, че най-после има равен старт за всички участници в изборния процес.