Ходът с иска за 1 млрд. евро на "Атомстройекспорт" заради спрения проект за строеж на АЕЦ "Белене" е замислен като средство за натиск в контекста на целия комплекс от енергийни теми, които трябва да се изяснят в следващите месеци между България и Русия. Това коментира пред БНР бившият енергиен министър Трайчо Трайков, допълвайки, че става въпрос за много слаб ход.

От думите му стана ясно, че страната ни има шанс да спечели съдебната битка заради спирането на строежа на атомната централа. Имаме много силни аргументи срещу иска и не само срещу конкретния иск, а и срещу цялостното поведение на "Атомстройекспорт" по този проект, отбеляза Трайков.

Той беше категоричен, че руската компания е неизрядна по много клаузи на подписаните споразумения. Така че мисля, че имаме всички шансове да спечелим, подчерта Трайков.

Според него искът е дори шанс за България, за да прекрати изцяло този проект.
Аз се притеснявах повече от това какви биха могли да са евентуалните договорки при една дружеска раздяла. Дружеската раздяла можеше наистина да бъде дружеска, да бъде договорена по начин, който да минимизира финансовите щети и за двете страни, да се търси някакъв вид сътрудничество в Седми блок на "Козлодуй".

При това положение вече е ясно, че дружеските разговори, ако е имало такива, са прекратени, коментира бившият министър на енергетиката.

По отношение на развитието на ядрената енергетика на България на практика всички опции са отворени. Можем да преценим имаме ли нужда от нова мощност, кога и с каква технология, уточни той.

Трайков смята, че в момента ядрен проект номер едно за България е удължаването на живота на Пети и Шести блок в АЕЦ "Козлодуй". Напълно възможно е в следващите 30 години ние да продължим да експлоатираме тези два блока и това на практика решава енергийните ни нужди, отбеляза той.

Прогнозите за консумация на електроенергия, с които е обосновано навремето решението за започване на строителството на АЕЦ "Белене", са несъстоятелни. Ако се гледат тези прогнози, през миналата година България трябваше да изпита недостиг на около 1000 мегавата, а то беше точно обратното - имахме 1000 мегавата, които работеха за износ, обобщи бившият енергиен министър.