Кралицата на Йордания Рания критикува израелската операция срещу "Флотилията на свободата", предаде New Straits Times.

Мнението си, кралицата изложи в статия за The Independent.

Въпреки че страната й е в добри отношения с Израел, в сравнение с други страни от региона, Рания не спести упреците си към цялостната политика на израелците спрямо палестинците.

Тя предупреди и че на населението в Газа е необходима хуманитарна помощ, чието забавяне заради блокадата е фатално.

Израел защити рейда срещу "Флотилията" с обяснението, че зад хуманитарната помощ се е криела истинската й цел -помощ за "Хамас".

При рейда загинаха най-малко 10 души, а бяха ранени много други.

Загиналите турски граждани обтегнаха отношениятамежду Турция и Израел.

По-късно пътувалите на корабите, сред които и двама български журналисти, бях експулсирани от Израел.

Подобно на Рания, много държави, сред които съюзници на Израел, го критикуваха за причинените жертви.

Бяха отправени призиви за вдигане на блокадата над Газа.

В следващите дни Европейският съюз ще представи предложение за отмяна на израелската блокада на Ивицата Газа.

Мигел Анхел Моратинос, чиято страна в момента председателства ЕС, заяви, че е разговарял с администрацията на европейския първи дипломат Кратин Аштън.

В същото време и САЩ призоваха за „промяна" на блокадата. Президентският Съвет по въпросите на националната сигурност заяви, че Вашингтон работи с Израел, палестинската власт и други международни партньори за договаряне на нови процедури за доставка на стоки и помощи за Газа.

Анализатори очакват, че след дипломатическата буря около действията на Израел властите ще предприемат мерки за промяна в режима на блокадата.Премиерът Бенямин Нетаняху обмислял известна международна роля в прилагането на оръжейното ембарго срещу Газа, като в замяна бъде облекчен режимът на доставки на хуманитарна помощ.

Елитните ирански части Стражи на Ислямската революция са готови да ескортират хуманитарни флотилии до Ивицата Газа, ако върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей нареди това, стана ясно вчера.

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган може да се опита лично да пробие израелската блокада на сектора Газа.

Според изданието той обмисля още да изпрати турски кораби, които да придружават плавателни съдове, опитващи да пренесат хуманитарна помощ за Газа в бъдеще.