От пресцентъра на ГЕРБ алармират за множество нарушения в различни секции в страната по време на изборния ден.

В Бургас лица от предизборния щаб на „Лидер" с бюлетина № 2 раздавали сандвичи, облепени с агитационен материал, представляващ стикер с номера на бюлетината и квадратче с отбелязан вот.

Това представлява нарушение на закона в частта му относно забранената агитация в изборния ден и отделно от това представлява форма на купуване на вот, алармират от ГЕРБ и настояват за проверка и предприемане на съответните мерки.

Проверяват за нередности и купуване на гласове.
                                 Още... 

От ГЕРБ съобщават още, че техни застъпници и представители в с. Загорци, Община Средец са констатирали, че кметският наместник Стоянка Иванова от БСП е регистрирана като застъпник от партията, което представлява в нарушение на закона. В качеството си на застъпник пребивава през цялото време в СИК и контролира вота на съселяните си - избиратели.

За много сигнали за нарушения съобщават и от Кърджали, където по данни на партията на Бойко Борисов се допуска двойно гласуване на изселници чрез дописване в основния избирателен списък.

Четири жалби по повод купуване на гласове в Сливенско е подала в полицията ПП ГЕРБ. Двете от тях се отнасят до незаконен бизнес с гласове в Котел.

В град Котел от 6.00 часа сутринта от ромската махала се извозват гласоподаватели до изборните секции да гласуват с леки автомобили и микробус, се съобщава в една от жалбите. Същите автомобили ги връщат в ромската махала и гласувалите се возят до магазина на Ружа при Васко Ружения и в кафенето на Курти Колев (общински съветник от ДПС), където срещу поръчано кафе се „връща" ресто от 25 лева на човек за гласуването."

В град Котел в близост до секция № 14 събират лични карти на лица от ромски произход с цел указване на начин на гласуване, алармират от ПП ГЕРБ в друга жалба.

Третата жалба е свързана с купуване на гласове в село Калояново. "Лицето Александър Русев, известен като Сашо, притежаващ магазин-ресторант и вулканизатор в село Калояново, организира групи от роми от селата в с. Калояново и с. Глушник за гласуване срещу 10 лв на глас авансово и обещание за доплащане в размер на 40 лв на глас след излизане на резултатите. Ромите се водят до секциите."

Четвъртият сигнал до полицията се отнася за купуване на гласове в Сливен. ГЕРБ съобщава, че преди и след като упражнят своя вот в Първо училище "Хаджи Мина Пашов" граждани минават през читалище "Искра", където получават "консултации" и след това се отчитат.

Без предупреждение е преместена и избирателна секция в Джелел, регион Кърджали, алармират още от ГЕРБ.

ГЕРБ сезират и РИК-Кърджали, че в секция, № 3 - Железник, общ.Черноочене, секретарят на комисията отваря и преглежда бюлетините преди да пусне всяка в урната . Също така и, че в секция N 81 в село Чилик, община Кърджали, членове на секционната комисия влизат в стаичката за гласуване заедно с избирателите.

От партията на Бойко Борисов сигнализират до избирателните комисии - ЦИК и РИК-Ихтиман, че в изборния ден в града от 7.30 часа по улиците обикаля автобус с регистрационен номер СО1449АК на ЕТ "Иван Терзийски", облепен с плакати на БСП и мажоритарната кандидатка за народен представител от БСП Маргарита Петкова.