За мен беше чест и отговорност да работя за това всички български граждани да живеят в по-добра държава.
С тези последни думи от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски се раздели с властта, след като парламентът гласува подадената от него оставка.

"Постигнахме добри резултати", заяви министър-председателят. Повишаване на всички бизнес индикатори през последната година, най-успешната емисия еврооблигации, въпреки нарастващото политическо напрежение и голямата крачка напред по отношение на доходите, пенсиите и социалните програми, са само част от изброените от премиера резултати.

Като свои успехи Пламен Орешарски изтъкна и разкритите над 40 000 нови работни места през тази първа и трудна година за управление, както и справянето с едно от големите предизвикателства за националната ни сигурност, а именно - бежанската вълна.

"Остана и много несвършена работа, като реформиране на такива тежки сектори като здравеопазване и енергетика", призна обаче премиерът в оставка.

Орешарски намери и обяснение за сегашната политическа ситуация. "Взаимоотношенията между парламентарните партии, които подкрепят правителството в последния месец, предопределиха настоящата оставка", заяви Орешарски и обясни още:
"Кабинетът продължи да работи, за да обезпечи спазването на политическите договорки, а не защото аз или някой от моите колеги сме останали вгледани в постовете си".

Прощално Орешарски благодари на всички, които са го подкрепяли като премиер, но и на опозицията за нейната градивната критика.

"Като добри познати и колеги съм гледал на всички вас и като представители на огромното мнозинство български граждани, които дори със своите политически различия, имат за цел да живеят в една по-добра държава", се обърна към депутатите Орешарски.

Много удовлетворение и разочарование в едногодишното си управление сподели по-късно на брифинг в кулоарите премиерът в оставка Пламен Орешарски. Не очаквах, че ще бъде лесен мандата, оказа се сигурно малко по-труден от очакванията ми, изтъкна той.

Попитан за политическото си бъдеще, той поясни, че още преди години е напуснал политиката и в управлението е заемал експертни длъжности.

Стана ясно, че и след тази оставка тежестта паднала от плещите на Орешарски. Така той се чувствал всеки път, след като си тръгвал от някой от отговорните постове, които е заемал досега. Винаги човек се чувства по-леко, когато му се снемат големи отговорности, обясни премиерът в оставка.

Своето управление той определи като преходно и си пожела: „Надявам се следващото редовно правителство да бъде по-устойчиво".

Разбра се още, че Пламен Орешарски е поканен на конгреса на столетницата в неделя, но дали ще отиде не стана ясно.

И днес той обаче декларира твърдата си подкрепа за Кристалина Георгиева като върховен представител по външната политика на ЕС. Ако имаме тези шансове, национално отговорно е тя да бъде номинирана, за да може страната ни да има една висока позиция в Европа, категоричен бе премиерът в оставка. Все още нямало политическо съгласие за родната номинация за еврокомисар, стана ясно от думите му.

По-дълбоки причини, по думите му, били повод за оставката, а не пресконференцията на ДПС от онзи четвъртък, когато Лютви Местан очерта „хоризонта за работа на кабинета до октомври".

Пламен Орешарски е доволен от финансовото състояние, в което оставя държавата. Нямахме достатъчно политическа подкрепа и време да направим структурни действия в някои от публичните сектори - здравеопазване, образование, администрация, подчерта отново премиерът в оставка.

Журналистка пък, която цяла година тормозеше Пламен Орешарски с въпроса „Кой предложи Пеевски?",  му подари значка с неудобния въпрос „Кой?".