Оранжев код „Риск от тревога" е обявен за река Тунджа при Елхово, съобщават от Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) днес ще вали над цялата страна. Очакваното количество валежи ще е между 10-15 л/кв.м.

Дъжд ще вали над по-голямата част от страната и в неделя. В Предбалкана и по високите полета валежите ще са от сняг. Те ще бъдат с количества между 5-10 л/кв.м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв.м.

Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка, Марица в средното и долното й течение трябва да се следят. За река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание и макар че са под прага за предупреждение също трябва да бъдат наблюдавани, изтъкват от екоминистерството.

По системите за ранно предупреждение е обявен жълт код - „Предупреждение" за реките: Сазлийка при Гълъбово, Марица при Харманли, Мочурица при село Воденичане и Тунджа при Ямбол.

В долното течение на река Арда по системата за предупреждение от наводнения е обявен жълт код - „Предупреждение" при речните пунктове: Черна река - Смолян, Елховска река - Рудозем, Мадан, Ардино, Златоград, Върли дол, Чорбаджийско, Груево, Елбасан дере - Крумовград.