България ще участва в борбата срещу „Ислямска държава". Това стана ясно от думите на външния ни министър Даниел Митов.

По думите му България е търсена като партньор както и другите държави от трансатлантическата общност във връзка с борбата срещу „Ислямска държава".

Запитан дали страната ни ще участва в международните действия срещу групировката, първият ни дипломат заяви пред бТВ, че България ще изпрати „леко въоръжение и боеприпаси" в Кюрдистан и че програмата по снабдяване ще се осъществи до няколко седмици.

„България вече е поела ангажимент и обеща да изпрати военна помощ, става въпрос за леко въоръжение и боеприпаси за Кюрдистан, където се водят боеве, да помогнем на Ирак да се справи с тази опасност, след което ще се мисли за стратегия как да се унищожи „Ислямска държава" на територията на Сирия", подчерта той.

Попитан дали има вероятност за изпращане на човешки ресурс, Митов каза, че към момента сме поели само ангажимент за военна помощ, с което даваме своя принос в борбата срещу групировката и за сега няма разговори в тази посока.

Той добави, че в съвместните усилия дори участват държави като Естония, Албания и Чехия.

Според него джихадистите са главорези и дори страните от Близкия изток вече търсят начини за справяне с тях.

По-голям е рискът да оставим „Ислямска държава" да се разрасне, поясни топ дипломатът ни и допълни, че тези джихадисти не зачитат никой и смятат за враг всеки, който не мисли като тях.

Според него групировката е много опасна за България и ЕС, защото в нея участват екстремисти, които имат европейски паспорти, които извършват етническо прочистване, където стъпят и имат големи източници на финансиране от производството и продажбата на петрол.

Ние сме мишена, всички, които имат различно мислене и светоглед от бойците на „Ислямска държава" вече са мишена, ЕС е мишена. „Ислямска държава" е наричана халифат на ужаса, продължи Митов.

Като поставим всичко на кантар, първо ситуацията е много сериозна, второ - най-добре е да заемем активна позиция, категоричен бе външният министър.

С решение на 27 август 2014 година Министерски съвет „ възложи на министъра на външните работи да координира с правителството на Ирак предоставянето на военна и хуманитарна помощ. Условията и редът за това ще бъдат определени с отделно постановление на Министерския съвет.

Решението на правителството е в изпълнение на Заключенията по Ирак от извънредния Съвет „Външни работи" на Европейския съюз, проведен на 15 август т. г. Кризата в Ирак директно заплашва сигурността на външните граници на ЕС, включително на България. Отговорът на страната ни е продиктуван от усилията на международната общност за справяне с тежката хуманитарна обстановка, включително високия бежански потенциал, както и с критичното състояние на сигурността в Ирак.

Предоставянето на помощта ще се извършва в тясна координация със страните партньори", заключава се в решението.

Припомняме, ситуацията в северната част на Ирак е тежка, след като джихадистите от „Ислямска държава" завзеха ключови територии и подлагат на своеобразен геноцид местното население.

Това принуди преди време САЩ да се намесят, нанасяйки редица въздушни удари по позиции на ислямистите. Тази нощ президентът Обама пък обяви, че е готов да поведе коалиция на борба срещу „Ислямска държава", но без да се изпращат сухопътни сили в Ирак.