От следващата седмица стартира иновативна онлайн платформа за управляване на етажната собственост. Това съобщи авторът на проекта Александър Димитров управител на Е-дом Мениджмънт ЕООД.

Проектът позволява всички дейности в една етажна собственост да бъдат осъществявани удобно и лесно в онлайн пространството.
Той спомага за намаляване разходите на управление и улеснява дейността на домоуправителите.
Сред основните положителни черти на платформата е прозрачността на цялата информация на блоковете, което повишава доверието на жителите и готовността им да взаимодействат помежду си.

Според проучване на Димитров в над 50% от случаите основен проблем при етажната собственост е слабата или дори несъществуващата връзка между съседите.
Това е голям проблем предвид факта, че 91,2% от всички етажни собственици в страната се самоуправляват. Общият им брой според данни от 2011 година е 112 хиляди собствености с 2 580 493 жилища.

Според данни на НСИ 45% от тях имат достъп до интернет и 89% са приели положително представената платформа за онлайн управление. В основната страница на сайта - e-dom.bg. - всеки собственик на апартамент в даден вход може да види своите данни, средствата, които дължи за поддръжка, както и предстоящите събирания на живущите.
Контролът върху системата е изцяло в ръцете на домоуправителя като единствено той има достъп до данните на всички собственици и до архивите на всички събрания.

Сайтът е разработен от фирма „Груп Холдин", като те са предоставили софтуерът за тестване на един от мобилните оператори, за да стане сайтът достъпен и за мобилни устройства.

Финансовият директор на холдинга Веселин Денчев увери, че собствениците няма да плащат никакви такси, а фирмите за управление ще дават около 20 лв. на месец за употреба на сайта.