След повече от 4 часа обсъждания на извънредното си заседание министрите приеха Бюджет 2007.

Всеки министър искаше да бъдат финансирани повече програми, но първоначалните искания надхвърляха рамката с 3.6 млрд. лева, което естествено наложи дискусия, обясни дългото заседание финансовият министър Пламен Орешарски.

Надделя загрижеността за общата макрорамка и въпреки заявеното от министрите желание за реализиране на повече програми бюджет 2007 бе приет, коментира Орешарски.

Бюджетът е разчетен при икономически растеж 5.8% и инфлация в края на 2007 година 3.1%, заложените приходи са 41.7% от БВП, а разходите - 39.7% от БВП.

Ще има задължителен бюджетен излишък 0.8%, а като фискална цел правителството ще се стреми към 2% излишък.

Вноската за бюджета на ЕС е 1.2% от БВП.

По мнението на финансовия министър бюджетът е добре балансиран с вградени буфери срещу рискове.

Той смята, че бюджет 2007 ще се погрижи за един ефективен старт на усвояването на еврофондовете.

Бюджетът предвижда увеличаване на необлагаемия минимум  от 180 лева на 200 лева, увеличаване на минималната работна заплата за страната от 160 на 170 лева, вдигане на бюджетните заплати с 10%.
Средната работна заплата ще се увеличи с 10% в публичния сектор и се надявам това да е ориентир за съответно и корекции в частния сектор, каза Орешарски.

Бюджет 2007 не предвижда намаляване на социалните осигуровки от 1 януари, нито увеличаване на пенсиите от началото на годината.
Макрорамката предвижда пенсиите да бъдат осъвременени от 1 юли 2007.

Ако към средата на годината има добро фискално изпълнение, Пламен Орешарски обеща да предложи от 1 юли намаляване на осигурителните вноски.

Бюджетът предвижда и 5% намаление на данък печалба, отразени са очакваните загуби по линия на ДДС в размер на около 450 млн. лева в резултат на хармонизацията с европейските директиви, предвидени са и поредните стъпки в повишаването на акцизите, както и рисковият фактор за приходите от мита през 2007-ма от премахването на митническия контрол на вътрешните граници на общността.

В бюджета са заложени и средства за компенсиране на по-високите разходи в резултат на въвеждането на ДДС върху нови групи стоки - книги и помощно технически средства за хората с увреждания.

Бюджетът за 2007 предвижда 4.2% от БВП за образование и 4.33% от БВП за публични разходи за здравеопазване.

Като реакция срещу неблагоприятни фискални развития  в бюджета е предвиден механизъм за ограничаване на правителственото потребление и за частично компенсиране на натиска от ръста на частното потребление върху дефицита по текущата сметка и инфлацията.

Според бюджетната прогноза дефицитът по текущата сметка на платежния баланс ще е 11.8% от БВП.

Утре - 31 октомври, финансовият министър Пламен Орешарски ще внесе официално проектобюджета в парламента.