Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че споразуменията, постигнати вчера в Минск, дават надежда за политическо разрешаване на конфликта в Донбас, обаче той не е уверен, че те ще бъдат изпълнени.

„Успяхме да стигнем до договорености, които дават надежда, че събитията в Донбас най-накрая ще преминат във фазата на политическите решения. Иска ми се никой да не съхранява илюзии и че няма да се окажа наивник - мирът все още е далеч и никой няма твърда увереност, че условията на примирието, които бяха подписани в Минск, ще бъдат изпълнени", заявил Порошенко, цитиран от РИА „Новости".

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк заяви в интервю за СиЕнЕн, че ключово условие в споразуменията от Минск е затягането на контрола на границата между Украйна и Русия и възвръщане на контрола над териториите, които сега се владеят от Донецката и Луганската народни републики.

„Възстановяване на пълния контрол на границата между Украйна и Русия - това е ключово условие. Но нашата цел е да си възвърнем контрола над Донецк и Луганск, да възстановим украинската власт във всички региони, в това число и в тези, които се намират временно под контрола на ръководените от Русия терористи", коментирал Яценюк.

Той отбеляза, че Украйна не вярва на никакви думи, нито на споразумения на книга с Русия.