Младите не осъзнават тайнството на брака, както и на кръщението. Това заяви Варненският и Великопреславски митрополит Йоан пред участниците в кръгла маса, посветена на християнството и семейните ценности, цитиран от БТА. Той е категоричен, че е необходимо сериозно да се помисли как младите хора да преминат през обучение преди да сключат брак.

Дискусията се проведе в рамките на Седмицата на православната книга и в нея се включиха представители на българската и руската Църква и на различни обществени организации.

Митрополит Йоан отчете факта, че през последните години нараства броят на желаещите да разтрогнат и църковния си брак, за да могат да сключат нов. Според него годишно тези случаи са между 150 и 170.

Владиката смята, че църквата може да помогне на младите много и да ги обучава как трябва да живеят съвместно, а не да гледат на църковния ритуал като на нещо рутинно. Той смята, че чрез предварителната подготовка на кандидатите могат да бъдат намалени разводите в страната, както и случаите на съвместно съжителство без брак.

Варненският митрополит предлага обучението да започва още в най-ранна възраст. Той е на мнение, че в училищата трябва да бъде въведен задължителен предмет по религиозно обучение. Политическа воля за това обаче все още няма.

Митрополит Йоан посочи още, че църквата безпрекословно е против гейбраковете и не може да подкрепи подобни идеи. Тя е особено загрижена за младото поколение, подчерта още владиката.