Долната камара на законодателното събрание на американския щат Калифорния прие законопроект, който предвижда в държавните училища да бъде въведен задължителен курс за изучаване на историята на постиженията на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, съобщава Агенция Ройтерс.

В поддръжка на законопроекта са гласували 49 души, а против - 25.

През април той получи одобрението на Сената. Губернаторът Джери Браун засега публично не е изразил отношението си към законопроекта. Той разполага с 12 дни, за да го подпише или да наложи вето, след като той му бъде предоставен.

В Калифорния вече действат норми, които предписват в училищата да бъдат въведени курсове на обучение за постиженията на жените, както и за расовите и етническите групи, които по-рано са били подлагани на дискриминация.

Поддръжниците на законопроекта настояват, че той просто ще добави към действащите норми и такива дискриминирани категории от населението като лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални.

Калифорния е първият щат, чието законодателно събрание, е приело подобен законопроект, твърди Каралайн Леъб, председател на Алианса на хомо и хетеросексуалистите. Според нея е несправедливо да се оставят зад борда и да се изключват цяла категория хора.

Също така въвеждането на такъв курс, по думите й, ще послужи за придвижването на определена платформа, а не просто изучаване на факти. Предвижда се новите учебници, в които са включени такива раздели, да бъдат въведени в практиката през 2015 година.