С голямо притеснение следим случващото се в Държавен Фонд „Земеделие" и срамните спектакли, които се разиграват между двете институции - Министерство на земеделието и храните и ДФ „Земеделие". Това се казва в позиция, изпратена до медиите и подписана от няколко земеделски асоциации.

За съжаление към този момент България не може да си позволи загубата на време в подобни конфликти, тъй като сме пред прага на загуба на огромни средства от европейските фондове и в ситуация на сериозно забавяне на сроковете за одобрение и подписване на договори за стотици проекти, алармират земеделците.

Последните събития, довели до масова оставка на Управителния съвет на ДФЗ и до спиране на достъпа на директора на Фонда до класифицирана информация, поставя под съмнение легитимността на управлението на фонда и води до невъзможност за взимането на каквито и да е решения, се казва още в позицията.

Г-н Премиер, този въпрос засяга десетки хиляди земеделски производители, общини и малки предприятия в селските райони, които очакват от фонда решения по наболели въпроси и работа по техни проекти. Той е не по-малко застрашаващ стабилността на страната от банковата криза, тъй като ДФ „Земеделие" оперира с огромен финансов ресурс, а от стабилността в развитието на сектора зависи продоволствената сигурност на страната и социалния мир в малките населени места, където земеделието е основният поминък на хората, обръщат се към премиера Пламен Орешарски от бранша.

Представителите на Българска асоциация Биопродукти, Асоциация на земеделските производители в България и Национална асоциация на зърнопроизводителите настояват за лична среща с премиера, на която да обсъдят възможностите за решаване на проблема.

Призоваваме Ви да търсите спешно решение по въпроса, ако е необходимо с персонални промени, така че максимално бързо фондът и министерството да заработят в екип и да се вземат важните и нетърпящи отлагане решения, завършва писмото на трите асоциации.