Публичното изслушване на кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина ще се проведе на 9 февруари 2015г. Това реши днес комисията по изслушването, която се събра на първото си заседание и прие правила за провеждането на процедурата.

Редът на представяне на кандидатите ще бъде изтеглен по жребий в тяхно присъствие в началото на деня. Всяко изслушване ще трае 30 минути, като в първите 10 минути кандидатите трябва да представят концепцията си за развитие на агенцията, а в останалото време да отговарят на въпроси.

Комисията реши да даде възможност на гражданското общество да зададе свои въпроси в рамките на изслушването. Призовават се всички заинтересовани лица, в това число и представителите на българските общности в чужбина, да излъчат своите питания до 4 февруари. В края на следващата седмица комисията ще обобщи питанията.

Днес на сайта на агенцията - http://www.aba.government.bg/ - ще бъдат качени концепциите на кандидатите, които те представиха при подаването на документи. Призовават се представители на гражданското общество да използват възможността да дадат своите коментари относно представените визии на създадения за целта имейл адрес - dabch_hearing@government.bg. На същия могат да се пращат запитвания към кандидатите.

След изслушването на сайта на ДАБЧ ще бъдат публикувани пълните стенографски записи от всичките девет събеседвания.

В комисията участват експерти от министерствата на правосъдието, вътрешните и външните работи, представител на Правната дирекция към Министерски съвет и експерт от дирекция „Човешки ресурси".

Кандидатите за председател на Държавната агенция за българите в чужбина са:

Ангел Маринков, 39г., магистър по Национална сигурност и отбрана, завършил военната академия "Г.С.Раковски", магистър по право и история в Софийския университет,  работил 14 години в ДАБЧ, главен експерт, референт за ОНД и Балканите.

Борис Борисов, 42г., магистър по право и по история и география към ВТУ "Св.Св. Кирил и Методи", понастоящем докторант към ВТУ по специалността "Конституционна история на Балканските държави", главен редактор на културно-просветния вестник "Охридска България", организатор на събития за историческите български общности, юрисконсулт на Фондация ВМРО.

Виктория Маркова, 40г., бакалавър по икономика от университета Станфорд, магистър по компютърни науки от университета в Сан Франсиско, дългогодишен опит в IT сектора в САЩ, от пет години има собствен бизнес в България.

Гентиян Хаджи Пируши, 36г., магистър по международно право и международни отношения към Софийския университет, в момента прави докторантура там, професионален опит като юрисконсулт в частния сектор, съветник по външна политика към Българското дружество "Просперитет Голо Бърдо", бил е съпредседател на Асоциацията на българите от чужбина, учащи в България.

Димитър Владимиров, 32г., понастоящем и.д. председател на ДАБЧ, прави докторантура в Софийския университет по публична администрация, магистър по публична мениджмънт и политики от Софийския университет, има журналистически опит и опит в Народното събрание, както и в Държавна агенция "Архиви".

Кирил Радев, 34г., магистър по икономика от университета в Манхайм и Българското училище за политика, професионален опит в неправителствения сектор в България и Германия, стажант на Министерски съвет, съосновател на Асоциацията на българските абсолвенти в Германия и Австрия.

Петър Пунчев, 58г, завършил журналистика в Московския университет, дългогодишен журналистически опит в различни издания, съосновател на Радио FM+, основател и председател на АББРО, Носител на ордена на принц Чарлз за етика през 2003.

Райна Манджукова, 44г., между 2009 и 2010г. е била председател на ДАБЧ, преди това е работила 14 години в агенцията като главен експерт, журналист, в момента прави докторантура по Етнология към Софийския университет, магистър по Славянски филологии.

Спас Ташев, 47г., докторант по демография и статистика към БАН, магистър по международно икономическо сътрудничество от УНСС, завършен курс по дипломация от Дипломатическия университет към МВНР, бил е директор на българския Културно-информационен център в Скопие, бил е заместник-председател на ДАБЧ, автор на множество публикации.