В деня преди провеждането на решителните матури във Фейсбук са появяват два интересни поста, които водят към поредната схема за изтичане на резултатите от изпитите.

Репортаж на Нова телевизия разказва за купуването на верните отговори за държавните зрелостни изпити по български език и английски език. Стойността на успеха е 120 и 150 лв. - в зависимост от търсенето, както обяснява търговецът на резултатите. Паралелно разследване провежда и БТВ, като заплатената сума в техния репортаж е 50 лв. Схемата е една и съща.

Предплащане на верните отговори, а самите те се получават на СМС сутринта след започване на изпита.

Което означава, че зрелостникът трябва да влезе със скрит телефон в изпитната зала. В единия репортаж - СМС-ът се получава в 9.30 сутринта, т.е. около час и половина след официалния старт на изпита и около четири часа след компютърното генериране на комбинацията. В другия репортаж това се случва около един час преди края на изпита.

Пред скритата камера продавачът обяснява, че информацията, с която търгува, е директно от хора в министерството, чийто имена естествено не желае да разкрива.

Резултатът от купените отговори съвпада с правилните с изключение на един отговор, който е грешен - в разследването на Нова телевизия. В СМС-а естествено разработка върху втория модул - интерпретативен текс,т няма. В репортажа на БТВ - не съвпадат само два отговора. Тези резултати гарантират отлична оценка за зрелостниците.

Отговорът на Министерството е, че се започват спешна проверка по случая и цялата информация ще бъде предадена на компетентните органи.

Зам.-министър Ваня Кастрева увери, че министерството ще направи всичко необходимо, за да бъде разкрито престъплението. "Това е изключително важно, за да се защити и авторитета на всички работещи в системата", коментира Кастрева.

Втората схема за подсказване също е засечена в социалната мрежа. Вчера потребител с име "Пейо Яворов" е започнал да предупреждава закачливо учениците. При контакт обаче той отказва да разкрие истинската си самоличност, както и източниците си, тъй като: "колегите ми от МОН ще ме надушат."