Повече от 3220 души са загиналите, а 6540 са ранени след разрушителния трус от 7,9 по Рихтер в Непал, най-тежкия в страната от 81 години насам, предаде ТАСС като се позовава на местни медии. Съобщава се и за стотици изчезнали и издирвани хора от различни националности, като много от тях са планинари, тръгнали към Еверест.

Властите предупредиха по-рано, че броят на загиналите ще расте. Само в столицата на Непал загиналите са над 800. Тече спасителна операция, която трябва да издири оцелели под руните на паднали от труса сгради.

Бедствието засегна тежко и съседните държави Индия, Тибет, Пакистан и Бангладеш, където също се съобщава за загинали.

Появиха се съобщения и за изчезнали българи, но до момента няма потвърждение от властите ни. Трите ни групи алпинисти в Еверест са добре.

Много държави съобщават, че издирват свои граждани, както и че сред жертвите може би има такива.

Австралия обяви, че все още издирва 300 свои граждани и има данни за 1 загинал. Ще бъде предоставена помощ в размер на 3,9 млн. долара, която ще бъде разпределена между австрлийския Червен кръст, неправителствени организации, базирани в Непал и ООН.

Великобритания съобщи, че за момента има данни за 8 изчезнали шотландци. Няма данни за загинали англичани, но има опасения, че 70 души може да са намерили смъртта си в Хималаите.

Липсват десетки американци от различни щати.

Съобщава се за най-малко 1 издирван малайзиец.

Съобщава се още за проблеми с електричеството и комуникациите.

Припомняме, че вторичен трус със сила 6,8 по Рихтер стресна местните жители. Повече от 10 вторични труса над 5 по Рихтер бяха регистрирани след опустошителното земетресение.

Междувременно ООН и редица държави по света обявиха спасителна операция и предложиха техника и екипи в помощ на засегнатите.