Парламентът не прие на първо четене двата законопроекта за промени в Закона за дипломатическата служба, внесени от „сини" депутати. С предложенията на Лъчезар Тошев и Ваньо Шарков десните искаха да въведат критерий за представителите ни зад граница - да не са били част от „Държавна сигурност".

Не можем да си позволим 40% от нашите посланици да са зависими от бившата ДС, категоричен бе и външният министър Николай Младенов. Веднъж завинаги вратата трябва да бъде затворена, категоричен беше той. Според външния министър дипломатическата служба трябва да е отворена за млади кадри, а от тук нататък България да не бъде представлявана от хора, служили в ДС.

Въпреки това той призова парламента да не подкрепи днешните предложения на депутатите, тъй като текстовете са противоконституционни. Министърът подчерта, че кабинетът подготвя закон за дипломатическата служба, който ще се съобрази с европейските практики на другите страни от бившия източен блок. Знам, че някои ще кажат, че тази промяна се забавя, каза министърът. Според него е по-добре да се направят нещата по-бавно, но качествено.

Асен Агов от ДСБ не се съгласи с мнението на министъра. Според него днес трябва да се даде сигнал на обществото и предложенията да бъдат приети на първо четене. „Синият" депутат предложи още да се удължи времето за корекции между първо и второ четене, така че да се приеме добър закон.

Предложението на Агов за гласуване на двата законопроекта бе прието, но мнозинството ги отхвърли на първо гласуване.

Широко известно е, че в началото на 90-те години на ХХ-ти век британският министър-председател Маргарет Тачър заяви пред български представители, че за съвременна България ще се съди по лицата, които са изпратени да я представляват, посочва в мотивите си към предложенията си Лъчезар Тошев.

Необвързаността с репресивния апарат на комунистическия режим в България 1944-1989г., както и с тези на други тоталитарни режими би дало възможност за създаване на по-добър образ на България пред света, категоричен е той.