Родителите на Ана-Мария я заведоха на преглед в болница "Пирогов" по изискване на разследващите органи. Детето е било прегледано от екип гинеколози на Спешния център в присъствието на дознател и лекуващи лекари на Ана-Мария.

Прегледът е с цел да се изготви медицинско изследване, което да установи дали е имало сексуално посегателство. Датата е била насрочена от разследващите органи. Заради следствената тайна родителите днес не дадоха информация какъв точно екип е направил прегледа и очакват по-късно да ги уведомят за резултатите. Заради това, че момичето е с аутизъм, прегледът е бил изготвен под пълна упойка.

Родителите на Ана-Мария заявиха, че най-сетне институциите са се задействали, за да се търси истината, но едва след намесата на медиите. Според семейство Симеонови в училището вече се знае кой е посегнал на дъщеря им, но истината не се изнася от училищното ръководство. Майката продължава да чака писменото обяснение от училището кой е свалил бельото на Ана-Мария и защо тя го е намерила в училищното шкафче.

Директорът на IV помощно училище в София Венета Ал-Шериф научи от екип на БНР, че председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще й наложи финансова глоба заради случая с Ана-Мария, съобщи „Хоризонт".

От днес Ал-Шериф е на работа и не е получавала констативен протокол нито от Министерството на образованието, нито от Държавната агенция за закрила на детето. Венета Ал-Шериф отхвърли твърденията, че децата в IV помощно училище се обучават в незащитена среда и са оставяни без надзор на педагогическия персонал.

Припомняме, вчера от ДАЗД съобщиха резултатите от проверките в помощното училище, които са констатирали 8 нарушения.

Директорът на IV помощно училище се въздържа от коментар по случая с Ана-Мария, тъй като все още текат следствени действия. След като бъдат налице всички доклади, училището ще излезе с официално становище.

По думите на директора, фактите не съвпадат с обвиненията. Училището работи по правила и средата е защитена за децата. Не е възможно външен човек да влезе в сградата на училището, показа проверка на „Хоризонт".

Екипът на медията се среща с млада жена, която живее в съседство до училището: „Имам четири деца. Като майка и родител не съм съгласна с тези непроверени информации, но ако има такъв случай, би трябвало да е с най-високо наказание". Не е виждала деца от помощното училище, които свободно да се разхождат в квартала.

„Ако евентуално по някакъв начин се случи да излязат от училището, веднага персоналът идва, прибира ги, алармира полицията. Взимат се големи мерки за сигурност. Аз живея тук до училището. Абсолютно всичко, когато съм си вкъщи, ми е пред очите. Учителките изкарват учениците в градинката, когато е хубаво времето, но винаги е било под контрол".