Равносметката от проведените вчера парламентарни избори във Великобритания е зашеметяваща победа на Консервативната партия и голям провал на три британски партии, довел до оставки.

Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън, която управляваше през последните 5 години в коалиция с либерал-демократите, печели 327 места в 650-местната Камара на общините (долната камара на парламента). Партията може да добави още места, тъй като все още не са известни резултатите в 4 района.

Безапелационната победа на консерваторите изненада наблюдателите и социологическите агенции, тъй като през последните месеци данните показваха паритет между лейбъристите и консерваторите.

Резултатите от изборите доведоха до „земетресение" в политическия живот на Обединеното кралство. В рамките на около час лидерите на Лейбъристката партия, Либерално-демократическата партия и на евроскептичната Партия на независимостта подадоха оставка.

Великобритания се нуждае от силна Лейбъристка партия. Време е някой друг да поеме ръководството на партията, заяви лидерът на Лейбъристите Ед Милибанд и благодари на всички за подкрепата. Той предлага за свой заместник Хариет Харман, която от 2007 година е заместник-лидер на партията.

Лейбъристите претърпяха най-голямата си изборна загуба от края на 80-те години. Тя получава 232 места (30,5%) - губи спрямо предходните избори 26 места.

Ръководителят на Либерално-демократическата партия Ник Клег също подаде оставка. Партията се представи катастрофално на изборите - по-лошо от всяка друга партия. Тя печели само 8 места, а загуби цели 48.

Винаги съм очаквал тези избори да бъдат изключително трудни. Ясно е, че резултатите са неизмеримо катастрофални и жестоки, подавам си оставката, обяви Клег, чиято партия беше малкият партньор в управляващата коалиция с Консервативната партия, а той заемаше поста на вицепремиер.

Голям провал регистрира и Найджъл Фараж, който до днес оглавяваше евроскептичната Партия на независимостта.

Партията на Фараж е трета след проведените вчера парламентарни избори. Тя печели 12,6% от вота, но взема към момента само едно място. Така за първи път партията може да има място в Камарата на общините.

Но Фараж не успя да влезе в парламента на Великобритания.

Държа си на думата, обещах да подам оставка, ако не спечеля в Южен Танет, подчерта Фараж и предложи Сюзан Еванс за действащ лидер.