В отговор на журналистически въпрос дали шефът на Националното следствие Ангел Александров е искал пари от Изпълнителния директор на „Булгартабак" Христо Лачев по време на пресконференция в централата на холдинга Лачев заяви: „Да, искал е от мен пари, но отказа да съобщи за какво".

Има институции и органи в държавата, които могат да се занимават с този въпрос, каза Лачев, аргументирайки се че журналистическата пресконференция не е форумът, на който тази тема да се разисква.

Темата беше повдигната от журналистите във връзка със спора между директора на Националната следствена служба и председателя на борда на директорите на „Булгартабак холдинг" зам. министър Корнелия Нинова.

Лачев бе запитан какви документи е искал Ангел Александров от Корнелия Нинова, за да го уличи и дали има такава уличаваща документация в „Булгартабак", на което Лачев отговори, че той лично не знае за документи или факти, които биха могли да уличат него или някой от членовете на Управителния съвет.

Овчаров стои зад тази история
Не мисля за оставка за сега. Обвиненията, които са отправени срещу мен не са нови.
Това каза преди началото на днешния Висш съдебен съвет Ангел Александров. Той уточни, че столичният кмет Бойко Борисов е познал, че Румен Овчаров стои зад цялата тази история с обвинението, но за съжаление други хора не са се сетили за това.

Той подчерта, че „Булгартабак" работи при абсолютно ясни и прозрачни правила и уточни, че холдингът има правила за покупка на тютюн и материали, за реализация на вътрешния пазар и за експорт, за рекламна дейност, както и за продажба на активи.

Всеки един договор, който съм упълномощен да подписвам, се съгласува с Управителния съвет, а договорите за разпореждане с имущество - в Надзорния съвет, допълни Лачев.

Той посочи още, че „Булгартабак" е постоянно под проверки и че момента текат две проверки - по линия на Държавния финансов контрол и Инспектората към министерството, които са инициирани от „Булгартабак".

Христо Лачев заяви категорично че лично той няма притеснения.

На журналистически въпрос дали Ангел Александров е искал документи, с които да уличи Корнелия Нинова, Лачев каза:
„Той е искал документи от мен. Дали ги е искал, за да злепоставя Нинова, аз мога само да гадая".

Жалко и недостойно е главният следовател на Републиката да се опитва да превърне държавата в Биг Брадър.
По страшното е, че подобен тип поведение на висш магистрат е опасно за държавата. Надявам се, едно бързо разследване да отсее истината от лъжата и виновните да понесат наказанията си.
                      Р.Овчаров

„Аз съм отговорил, че си има процедура и ако ги поиска по нея ще му ги дам", добави Лачев и допълни, че досега по надлежния ред няма постъпило такова искане.

Той поясниш, че Александров е искал информация за работата на Корнелия Нинова - дали има някакви смущаващи неща в работата й и в отношението й към „Булгартабак".

„Аз съм казал, че за мен няма такива неща", допълни Лачев.