Климатичните промени е първата тема от дългия списък със световни проблеми, които ще бъдат обсъждани на ежегодното Общо събрание на ООН в Ню Йорк тази седмица, съобщава СиЕнЕн.

Днес американският президент Барак Обама ще говори пред група световни лидери на срещата на върха за климата. Еднодневната среща ще се ръководи от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Поканени са лидерите на всички 193 страни членки на организацията, макар че няма да присъстват всички, плюс членове на частния сектор. Според „Франс прес" ще присъстват около 120 лидери.

Събитието - първата спирка на Обама от изпълнената с мероприятия седмица в Общото събрание - предлага на президента на САЩ шанс да пренасочи вниманието от заплахата от „Ислямска държава",  ебола и други световни проблеми към други неразрешени въпроси, които касаят планетата.

През 2013 година американският президент разкри план, целящ намаляване на въглеродните емисии и борба с климатичните промени. Официални представители на Белия дом заявиха, че на днешната среща президентът ще подчертае нуждата международната общност да подготви план със същата цел.

Обама „ще призове другите лидери да работят за силна глобална работна рамка за намаляване на емисиите", заяви говорител на Белия дом.

В началото на юни САЩ представиха нови норми за драстично намаляване на емисиите на въглероден диоксид за всички американски централи. Тези норми предвижват намаляване до 2030 година с 30 процента на емисиите в сравнение с 2005 г.

Според „Франс прес" на днешната среща ще се постави началото на процес, който ще продължи 15 месеца и който би трябвало да приключи в края на 2015 г. с подписването на ново международно споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове.
Първото подобно споразумение в тази насока е протоколът от Киото, който изтече през 2012 г.

Прессекретариатът на българския президент Росен Плевнелиев съобщи, че той ще направи изявление на форума.