27-годишна жена в мозъчна смърт стана донор на петима тежко болни. Младата жена е изпаднала в мозъчната смърт на 27 март в УМБАЛ „Света Марина"-Варна. Въпреки тежката загубата, близките й са взели благородното решение да дарят органите и така да бъде спасен животът на тежко болни пациенти, съобщават от Изпълнителната агенция по трансплантация.

От съобщението до медиите става ясно, че чернодробната трансплантация е извършена във Военномедицинска академия, а бъбречните трансплантации са реализирани в УМБАЛ „Александровска".

Припомняме, вчера от „Александровска" съобщиха, че са извършени две успешни бъбречни трансплантации. Трансплантирани са двама мъже - 52-годишен от Нови Искър и 46-годишен от Харманли. И двамата са на диализно лечение от 2014 година. Пациентите са в добро общо състояние, уточниха от болницата.

От агенцията по трансплантация информират, че поради липса на подходящи пациенти у нас, сърцето и белият дроб са трансплантирани във Виена по линия на „Евротрансплант". И петимата пациенти са в добро постоперативно състояние.

Изпълнителната агенция по трансплантация и Министерството на здравеопазването изказват своите съболезнования към близките на донора и благодарност към колегите от УМБАЛ „Света Марина" във Варна, Военновъздушните сили на България, Спешна помощ и трансплантационните екипи.